Danilović odbio da Lekić vrati mandat i da novi mandatar bude Abazović

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović odbio je na sastanku lidera parlametarne većine, održanom u utorak, daleko od očiju javnosti u prostorijama parlamenta, inicijativu da aktuelni mandatar Miodrag Lekić vrati mandat Skupštini i da poziciju mandatara odlukom 41. poslanika ,,većine od 30. avgusta 2020. godine”, bude dodijeljen sadašnjem premijeru u ostavci Dritanu Abazoviću, koji je tokom tajnih pregovora garantovao da može Vladu sastaviti za sedam dana.

Danilović je juče u javnom obraćanju potvrdio informaciju da nema dogovora i da je odbio inicijativu da novi mandatar bude Dritan Abazović jer smatra da upravo Miodrag Lekić, kojem je 41 poslanik 29. decembra prošle godine dao mandat treba da sastavi 44. Vladu Crne Gore.

SASTANAK

Juče (utorak) u 9 sati smo se sastali u Skupštini Crne Gore. Mi, predstavnici parlamentarne većine, razgovarali smo sat ili nešto kraće. Predloženo je da mandatar Lekić vrati mandat jer nema podršku 41 poslanika, što je on bio spreman da uradi i da se mandat za sastav nove Vlade da Dritanu Abazoviću koji bi sve to morao da uradi za sedam dana. Istina je da su to prihvatili svi predstavnici stranaka, a da ja nijesam – rekao je Danilović.

Da je održan sastanak i da su se iz stare parlamentarne većine izuzev Danilovića prihvatili Vladu na čelu sa Abazovićem prvi je otkrio, ranije juče, lider PzP Nebojša Medojević.

Četrdeset poslanika parlamentarne većine se saglasilo da se formira tehnička Vlada za pripremu izbora. Ja sam trebao da koordiniram službe i čiščenje biračkih spiskova. Samo Danilović nije to podržao. Izgleda da sam ja problem. Duvanska mafija ne sjedi skrštenih ruku – napisao je Medojević.

O tom scenariju je prvo pisala Pobjeda 1. marta. Prema informacijama našeg lista, plan je bio da Abazović izloži Lekiću ,,ponudu koja se ne odbija”: da se povuče i vrati mandatarsku poziciju Skupštini, a da Demokratski front i ostatak parlamentarne većine podrže prijedlog da Dritan Abazović bude novi-stari premijer. Zauzvrat, zauzeli bi znatan broj ministarskih Fotolia.

A Lekiću bi, zbog ,,izuzetnog diplomatskog i političkog iskustva“, trebalo da pripadne mjesto ministra vanjskih poslova, možda i potpredsjednika, dok bi Demokratski front mogao da računa na nekoliko ministarskih mjesta, kao i da Nebojša Medojević bude koordinator reformi u bezbjednosnom sektoru.

Tada je Medojević, upravo za Pobjedu, isticao da se protivi ideji da Abazović – koga je lider PzP-a direktno prozivao za učešće u organizovanom kriminalu – bude prvi čovjek izvršne vlasti. Juče je donekle promijenio poziciju, govoreći o ,,oročenom trajanju tehničke vlade”.

PISANA PODRŠKA
Na drugoj strani, Danilović je, obrazlažući zašto je protiv novog-starog mandatara, rekao da je da je ,,UCG dala pisanu podršku Lekiću”, ponovio da su glasali u Skupštini za to, i naglasio spremnost da – ,,ako Lekić predloži kabinet u narednih sedam dana da bez ucjenjivanja glasamo novu Vladu”.

Rekao sam da rekonstrukciju nećemo podržati jer smo tu izjavu dali davno, da iza toga stoje stranački organi i ja lično, da ja neću rekonstruisati Vladu koju smo oborili jer je izabrao DPS i da ne možemo podržati da se mandat ponovo, i to u preostalih šest dana, da Dritanu Abazoviću, rekao je Danilović ne pominjući termin tehnička Vlada.

Prije ovog sastanka koji se dogodio u utorak, a kako je naveo Danilović, o stavu UCG je obavijestio i Abazovića – koji je to prihvatio i rekao ,,da razumije i da nije lako”, ali da će ,,pokušati da nađe 41. poslanika.

Nezvanične informacije Pobjede govore da je pokušan razgovor sa predstavnicima manninskih partija ali da njima, makar za sada, apsolutno nije bio prihvatljiv ulazak u Vladu sa Demokratskog fronta, čiji ulazak u izvršnu vlast ne žele ni uticajni ambasadori država Zapada.

Izvori Pobjede su i kazali da je Abazović nakon sastanaka u utorak najbližim saradnicima rekao da ne vjeruje da će se Danilović predomisliti i da su ,,jedino izbori sigurni”.

Međutim, prema informacijama Pobjede, Abazović ima ,,win-win” opciju budući da će Ustavni sud gotovo sigurno proglasiti neustavnim Izmjene Zakona o izboru predsjednika. Ustavni sud, prema saznanjima našeg lista, zbog procedure neće o ,,inoviranom” Zakonu o predsjedniku glasati do završetka predsjedničke kampanje, čak ni okončanja drugog kruga izbora 2. aprila.

Što, prevedeno na crnogorsku političku kombinatoriku znači da Abazović ostaje premijer. A ukoliko, kako očekuju pravni stručnjaci, Ustavni sud proglasi izmjene zakona neustavnim, Abazović će moći da se posveti ideji ,,rekonstrukcije Vlade”.

Prema istim izvorima, Abazović je ,,čvrsto” obećao Demokratama pet ministarskih funkcija kao i podršku njihovom predsjedničkom kandidatu, ali I ministarska mjesta za Demokratski front.

Ipak, pored najava lidera Ure podrške Bečiću još nema. A priča o rekonstrukciji I ulasku DF-a na velika vrata u izvršnu vlast je – na čekanju.

Što, opet, ne znači da se ,,principijelni pregovarači” neće narednih dana ponovo dogovarati, jer očito da vanredni parlamentarni izbori, naročito u slučaju da Đukanović pobijedi u predsjedničkoj utrci, neće biti baš najradosniji izbor ,,stare parlamentarne većine”.

Medojević: Bila je dogovorena vlada – oročena na šest mjeseci
Medojević je sinoć u izjavi za Pobjedu upitan zbog čega je prihvatio da Abazović bude mandatar a ranije ga optuživao za kriminal kazao da je bila dogovorena Vlada koja bi pripremila izbore i koja bi bila oročena na najviše šest mjeseci.

U političkom smislu to je Vlada koju zovemo tehnička i koja bi pripremila izbore. Ideja je bila da se bavim biračkim spiskovima i koordinacijom službi bezbjednosti. Ne znam zašto je odbio to Danilović možda ima dogovor sa nekim drugim, rekao je Medojević.

Dodao je da je bilo planirano da je Vlada oročena na šest mjeseci i zbog pritiska Amerikanaca i drugih zapadnih partnera koji su tražili izbore kao rješenje za političku krizu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …