Kirije se jedva plaćaju, nema pomoći države

Plaćanje kirije za većinu podstanarskih porodica u posljednje dvije godine postalo je gotovo neizdrživo, kažu u Udruženju podstanara. Država trenutno nema načina da im pomogne, saopšteno je na sjednici skupštinskog Odbora za zdrastvo i poručeno da su formiranje registra podstanara i legalizacija rentiranja prvi koraci za rješavanje problema podstanara.

Dolaskom Rusa i Ukrajinaca cijene zakupa stanova dvostruko su uvećane, zbog čega su se u problemu našli građani koji su bez krova nad glavom, kažu u Udruženju podstanara.

“Bukvalno su otkaze dobijali preko noći, bukvalno su noć provodili u autu do nalaska novog stana”, kazao je Dragan Živković iz Udruženja podstanara.

A,koliko se porodica našlo u sličnoj situaciji ili sve teže uspijeva da plati kiriju nije poznato. Procjenjuje se da je podstanara sada mnogo više od 60 hiljada koliko ih je bilo na posljednjem popisu.

“Pitajte koliko ima pasa, ptica, goveda, za sve je urađen popis, za podstanarske porodice nema popisa”, dodaje Živković.

I upravo bi formiranje registra podstanara trebalo da bude prvi korak u rješavanju njihovih problema ,čulo se na skupštinskom odboru za zdrastvo. I to nije sve.

“Imate toliko izgrađenih zgrada i toliko ljudi koliko rentiraju 10-15 stanova, nemamo ni jedan registrovan ugovor niti jedan cent poreza na to”, rekao je Janko Milatović (DF).

“Baš sam razgovarao neki dan sa jednim investitorom,kaže gradi stanove neće da kaže gdje i ja ga pitam ko ti više kupuje stanove,on kaže a nijesu to stanovi za prodaju jer je to mrtvi kapital nego ih izdajem. I imam svježi kapital i obrćem ta sredstva”, kazao je Boris Mugoša (SD).

Srđan Pavićević (Civis) je istakao da je rentiranje legalan posao.

“Samo je kod nas to predmet dogovora, pogodne i pružene ruke, to ne postoji nigdje u svijetu”, kazao je.

“Vjerovatno nas ovo vodi da mi moramo da imamo jednu vrstu zakonskog okvira za regulisanje rentijerstva. Da napravimo registar. Bez registra mrtvi u ovoj oblasti”, naglasio je Aleksandar Damjanović, ministar finansija.

Do tada podstanari mogu računati jedino na jednokratnu novčanu pomoć ministarstva rada. No, ni nju u posljednje dvije godine nijesu mogli dobiti zbog učestalih izbora.

“Po zakonu o finansiranju političkih partija nijesmo u mogućnosti trenutno na taj način da pomažemo jer su raspisani predsjednički izbori. Prije toga smo imali jedna pa drugi krug izbora i kako smo najveći dio prošle i ove godine bili u izbornim kampanjama nam to veže ruke da možemo na taj način makar da pomognemo”, istakao je Darko Stojanović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Zbog svega toga odbor za zdrastvo u najskorijem roku organizovaće konsulativnu sjednicu, a u planu su i kontrolna saslušanja.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …