Damjanović: Ne prijeti opasnost po javne finansije, kamatna stopa i uslovi posljedica globalnih dešavanja

Nakon što se Vlada juče zadužila 100 miliona eura kod Dojče banke, što je naišlo na brojne kritike, ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da je ovo zaduženje projektovano, a kamatna stopa i uslovi su posljedica globalnih dešavanja.

-Volio bih da je kamatna stopa mnogo manja, međutim realnost je takva – rekao je Damjanović.

Ministar finansija navodi da je ova kamatna stopa ispod nivoa inflacije u Crnoj Gori.

-Trudićemo se da kroz zadržavanje kreditnog rejtinga iskoristimo da sa svjetskim bankama uspostavimo bolje uslove. Nema opasnosti po javne finansije, guramo dalje. Ostale države regiona su se trostruko većim kamatnim stopama zaduživale i mnogo ranije – istakao je Damjanović.

On je kazao da će probati da što prije realizuju najavljenu pomić penzionerima i socijalno ugroženim, “da se ne gubi vrijeme i da ne čekaju oporezivanje”.

-Probaćemo da to uradimo naredne sedmice – poručio je Damjanović.

Podsjećamo, od juče je na raspolaganju državi 100 miliona eura, koliko je Vlada pozajmila od Dojče banke.Rok otplate je tri godine, sa 12 mjeseci grejs perioda i kamatom koju čini šestomjesečni euribor plus 5,9 odsto fiksno. Juče je šestomjesečni euribor iznosio 3,3 odsto, tako da je trenutna kamatna stopa po kojoj smo se zadužili 9,2 odsto.

RTNK

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …