Sve dalje od konstrukcije i rekonstrukcije Vlade

Paralelni procesi stvaranja nove vlade, onaj koji vodi mandatar Miodrag Lekić i onaj koji zagvara aktuelni premijer Dritan Abazović, ne idu planiranim tokom i najvjerovatnije će se završiti neuspjehom, potvrđeno je “Danu” iz više izvora iz vladajuće većine.

Pregovori o formiranju Lekićeve vlade propali su početkom ove godine, a prema izmjenama zakona o predsjedniku, ako se Vlada ne formira do 16. marta, Skupština treba da bude raspuštena. I sam Lekić je u nekoliko navrata potvrdio da pregovori o formiranju nove vlade ne idu dobrom pravcu.

Uporedo s tim započeli su i pregovori skupštinske većine o eventualnoj rekonstrukciji vlade Dritana Abazovića. I tu je zakočilo već na početku jer je predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović izjavio da njegovu partiju rekonstrukcija ne interesuje i da njihov poslanik za to neće glasati, a upravo je on 41. poslanik, odnosno onaj koji daje većinu u Skupštini. Zbog toga je pokrenut proces pregovora sa onima koji nisu dio većine, pa se došlo i do poslanka Gencija Nimanbegua, koji je i predsjednik Force. Međutim, prema saznanjima “Dana”, Nimanbegu je odbio sve ponude i zalaže se za vanredne parlamentarne izbore.

Nema zakonskog utemeljenja

Nema zakonskog utemeljenja za rekonstrukciju vlade Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepovjerenje prije više od šest mjeseci, kazao je za Gradsku televiziju advokat Veselin Radulović.

On navodi da bi Lekić bio neustavan premijer jer mu je mandat povjeren na osnovu neustavnih izmjena zakona o predsjedniku.

– Očekujem da Ustavni sud bude odgovoran tako što će taj predmet uzeti u prioritetno razmatranje upravo zbog isticanja rokova koji su njime propisani. Bilo bi korisno da Ustavni sud što prije donese odluku, kako ne bismo stvorili dodatne probleme primjenom tog neustavnog akta u praksi – kaže Veselin Radulović.

Ipak, u skupštinskoj većini ne odustaju i, kako saznajemo, pregovori se nastavljaju, a trajaće, ako bude trebalo, sve do 16. marta, kada ističe zakonski rok za formiranje Vlade. Dosuto je ulje na vatru i u ličnim odnosima nekih lidera, koji se se nakon navodnog pomirenja ponovo zavadili zbog događaja u nekim lokalnim samoupravama gdje su na vlasti.

Tako se dolazi do opcije raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Međutim, i tu ima problema.

Advokat Veselin Radulović kaže da predsjednik države 19. marta ne može raspustiti Skupštinu jer bi postupio po neustavnim izmjenama zakona o predsjedniku. Ipak, poslanici u svakom trenutku mogu podnijeti inicijativu za skraćivanje mandata parlamentu i stvoriti mogućnost za vanredne parlamentarne izbore.

Dan

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …