Velika promjena: Podaci o blokiranim kompanijama biće dostupni na dnevnom nivou

Informacije o kompanijama sa blokiranim računima treba da budu onlajn dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa, poručeno je iz Crnogorskog udruženja poslodavaca, Socijaldemokratske partije i kompanije Solvent Rating, koja se između ostalog bavi i tom problematikom. Sagovornici Pobjede smatraju da bi dnevno i javno dostupno objavljivanje blokada, kao što je to slučaj u državama regiona smanjilo nelikvidnost kompanija i međusobna dugovanja između preduzeća. Koliko bi to bilo značajno ukazuje i podatak da je ukupan iznos duga po osnovu koga je izvršeno blokiranje računa izvršnih dužnika premašilo milijardu eura. Iz Centralne banke (CBCG) od oktobra najavljuju obezbjeđivanje dnevnog uvida o podacima o blokadi računa preduzeća.

Od 7. oktobra tekuće godine, kada na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platnom prometu, CBCG će biti u obavezi da, pored dosadašnjeg načina objavljivanja, obezbijedi i dnevni uvid u podatke o blokadi transakcionih računa svakog pojedinog izvršnog dužnika, koji na zahtjev može biti obezbijeđen i putem elektronskih sredstava komunikacije – kazali su Pobjedi iz Centralne banke. Istorija prinudne naplate
Iz CBCG navode da je ta institucija u junu prošle godine dodatno unaprijedila način pristupa podacima koji se objavljuju u vezi sa postupkom prinudne naplate, na način što je korisnicima omogućen elektronski uvid u istoriju izvještaja raspoloživih podataka prinudne naplate i podataka o vrijednosti blokade pravnih lica, odnosno preduzetnika na individualnom nivou, i to na posljednji dan u mjesecu, počev od februara 2016. godine, zaključno sa posljednjim raspoloživim podacima.

Na ovaj način, ukucavanjem naziva ili matičnog broja se dobija najvažnija informacija o istoriji blokade pravnog lica, odnosno preduzetnika na individualnom nivou u posljednjih šest godina, na osnovu koga se može analizirati dugoročna likvidna pozicija pravnog lica, odnosno preduzetnika, u smislu koliko često, koliko dugo i koliko vrednosno je pravno lice, odnosno preduzetnik, bio u blokadu posljednjih šest godina, što je implicitni indikator u analizi kvaliteta njegovog poslovanja – pojasnili su iz CBCG.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …