PODGORICA: Uhapšen biznismen, povezan sa građevinskim firmama

Službenici Uprave policije uhapsili su u Podgorici turskog biznismena Ahmeta Kalioncu,a na osnovu potrage koju je raspisala Turska. Tu informaciju u izjavi za Portal RTCG potvrdio je njegov branilac advokat Dalibor Kavarić.

Advokat vjeruje da je hapšenje njegovog klijenta povezano sa aktuelnim dešavanjima u Turskoj, jer je Kalioncu povezan sa jednom građevinskom firmom. Turski državljanin je uhapšen u trenutku kada je prilazio kući koju je radi stanovanja iznajmio mu Podgorici.

“Mom klijentu je saopšteno da ga Turska potražuje radi nekog krivičnog u vezi platnih kartica. Međutim, porodica i ja sumnjamo da je motiv njegova veza sa građevinskom formom za proizvodnju betona.Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji , porodica i ja smo uvjereni da je to pravi razlog njegovog privođenja”, kazao je Kavarić.

On dodaje kako su optužbe za navodno drugo krivično djelo samo izgovor kako bi njegov branjenik bio što prije i čpo skraćenoj proceduri izručen Turskoj.

“Nakon što je porodica i ja kao njegov branilac provjerili u Višem sudu u Podgorici kod sudije za istragu koji je nadležan za postupak ekstradicije, utvrdili smo da on nije privođen sudiji kako to predviđa zakon i međunarodna konvencija o ekstradiciji. Da bi počeo proces ekstradicije , on je morao biti priveden sudiji za istrage. Umjesto pokretanja zakonitog izručenja policija vrši faktičko izručenje tako što je Kalioncu prekinula privremeni boravak i donijela ili planira da donese rešenje o protjerivanju”, saopštio je Kavarić.

On je podsjetio da Crna Gora po međunarodnoj konvenciji kao i druge države potpisinice nijesu dužne da izruče stranca njegovoj matičnoj državi ako bi u istoj mogla biti izrečena smrtna kazna ili ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi u svojoj državi stranac mogao imati nehuman ili nepravedan sudski tretman.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …