Obrazloženje direktora koji je podnio ostavku, pomenuo Vladu

Uprkos činjenici da sam odlukom Savjeta Agencije za investicije (MIA) 6. maja prošle godine na osnovu javnog konkursa Uprave za kadrove imenovan za direktora sa petogodišnjim mandatom, te da sam od dana imanovanja do danas u ispunjavanju svojih radnih dužnosti postupao savjesno, stručno i profesionalno, smatram da ne uživam podršku aktuelne Vlade u tehničkom mandatu koja je nužno potrebna za realizaciju započetih aktivnosti na reformi Agencije, koje se ne mogu sprovesti bez intenzivne koordinacije sa Vladom i resornim ministarstvima.

Ovo je naveo Mladen Grgić u obazloženju neopozive ostavke na mjesto direktora Agencije, dodajući da je ovakva ocjena zasnovana ne samo na njegovom ličnom utisku, već i na konkretnim, posrednim i neposrednim porukama i informacijama koje su mu u više navrata neoficijelnim putem saopštavane. “Vijesti” imaju uvid u obrazloženje ostavke.

Grgić je naveo da se ubrzo nakon formiranja Agencija suočila sa radom u uslovima pandemija koronavirusa, zatim je nastupila politička tranzicija i izazovan ambijent za proces izgradnje te važne institucije zbog čega je njegov primami fokus u radu bio na konsolidaciji institucije i ispunjavanju njenih zakonskih nadležnosti.

Poteškoće sa ekonomskim državljanstvom
On je naveo da su u posljednjoj godini dana kroz zajedničke aktivnosti sa međunarodnim partnerima uspjeli da nadomjeste skroman budžet za promociju investicionih potencijala, formiran je osnažen tim za evaluaciju projekata javno-privatnog partnerstva, zaprimili su i prve projekte po novom zakonu, usvojili su podzakonske akte neophodne za nesmetano funkcionisanje instituta javno-privatnog partnerstva, od opština su prikupili veliki broj potencijalnih projekata na osnovu kojih je prvi put formirana baza potencijalnih investicija…

”Jedan od velikih izazova za Agenciju je predstavljao program ekonomskog državljanstva, čija je dinamika posebno dobila na intenzitetu u trenutku mog dolaska. Tim koji se bavio obradom aplikacija je dodatno osnažen u mjeri u kojoj se ne bi remetile svakodnevne aktivnosti i zakonske obaveze Agencije. Ipak, na efikasnost sprovođenja programa su dominantno uticali spoljni faktori na koje Agencija nije mogla da utiče a koji su opisani u izvještaju o radu, a tiču se poteškoća koje su nastale nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Neizvjesnost sprovođenja programa je uticala na to da Agencija nije mogla da planira resurse kako bi angažovala dodatnu radnu snagu”, naveo je Grgić.

On je podsjetio da je program produžen pred sami kraj na elektronskoj sjednici Vlade, što je uticalo na veliki priliv nepotpunih aplikacija što je uz gore pomenute probleme dodatno opteretilo rad tima za implementaciju i dovelo do usporene obrade aplikacija.

”Ta situacija je prevaziđena krajem ljeta, nakon čega je proces vraćen u razumne vremenske okvire, a tim je uspio da prevaziđe poteškoće nastale sajber napadom. Nažalost, Agencije je u kontekstu diskusija vezanih za program ekonomskog državljanstva u više navrata u javnosti potpuno neosnovano targetirana kao krivac od strane visokih Vladinih funkcionera, što je doprinijelo negativnom marketingu programa i čestim neosnovanim optužbama o zloupotrebama, izazvanim, prije svega, nepoznavanjem regulative kojom je uređen program, raspodjelom nadležnosti izmedu više upravnih organa, ali i nedostatku institucionalne podrške i često nejasnim i neodlučnim postupanjima nadležnih organa. Kao što sam već napomenuo, Agencija je, najčešće neosnovano, bila pod pritiskom zbog dužine zadržavanja aplikacija, tako je obrada aplikacija bila najkraće najefikasnije sprovedena na nivou Agencije, u dijelu njene nadležnosti, dok su tzv. zastoji u obradi aplikacija nastajali kod drugih upravnih organa”, istakao je Grgić.

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …