Đeljošaj dobio 600 glasova više nego na prošlim izborima

Albanski forum ubjedljivi je pobjednik lokalnih izbora u Tuzima – koalicija Albanske alternative, Demokratskog saveza Albanaca, Nacionalne albanske unije i Demokratskog saveza u Crnoj Gori osvojila je 18 mandata, dva više nego na izborima 2019. godine, od ukupno 32 odbornička mjesta.

Prema preliminarnim rezultatima, koalicija ne čelu sa aktuelnim predsjednikom Opštine Tuzi i prvim čovjekom Albanske alternative Nikom Đeljošajem, dobila je 4.282 glasa, odnosno 51,83 odsto, pet procenata više nego 2019. Na prethodnim izborima osvojili su 3.682 glasa, a juče oko 600 više.

Đeljošaj je nakon, kako je kazao, prebrojanog 100 odsto biračkog materijala, istakao da su građani Malesije odlučili da im povjere apsolutnu vlast sa 18 mandata:

”Proglašavam pobjedu”.

Na drugim lokalnim izborima, nakon što su Tuzi postale samostalna opština 2018. godine, koalicija koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) – “Pravim putem”, osvojila je 12 mandata. Za koaliciju koju je predvodio Elez Niković glasalo je 2.755 građana Tuzi, odnosno 33,35 odsto, što je oko 1.000 glasova manje nego prije četiri godine.

Na prethodnim izborima 2019. DPS je samostalno osvojio 10 mandata, Bošnjačka stranka četiri, a Socijaldemokrate jedan. DPS je 2019. dobio 2.491 glas, BS 961, a SD 360.

Portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić sinoć je saopštio da rezultat koji je koalicija osvojila ukazuje da su zadržali povjerenje birača, i osvojili sličan broj glasova kao i na prethodnim izborima.

”Činjenica da je nacionalna partija odnijela apsolutnu pobjedu u Tuzima, pokazuje jedan trend koji je prisutan već nekoliko godina i on ne iznenađuje. DPS i dalje smatra da je za našu lokalnu sredinu, a i za Crnu Goru, najbolji izbor politička ponuda koju personifikuju ljudi različitih vjera i nacija, ali sa vizijom kako da unaprijede, razvijaju i obogaćuju svoju sredinu. Zahvaljujemo svim biračima koji su nam ukazali povjerenje, i obećavamo da ćemo sa još većim elanom raditi za dobrobit Tuzi i njenih građana”.

Za Demokratsku Crnu Goru je glasalo 417 građana, što čini 5,05 odsto i ta partija je osvojila jedan mandat. Ta partija, koju je na izborima predvodio Štjefan Camaj, prije četiri godine osvojila je jedan mandat, koji je bio presudan da sa Albanskim forumom vrše vlast.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da su ostvarili odličan rezultat.

”Bili smo treća izborna lista po snazi i to u samostalnom nastupu, ostvarili smo rast od 80 odsto u odnosu na lokalne izbore 2019. godine i nekoliko puta uvećali svoj rezultat u odnosu na parlamentarne izbore 2020. godine”, rekao je Bečić.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …