Zanatlije podržale Đukanovića

Zbog odgovornosti prema legitimnim interesima zanatstva, koje predstavljamo u okviru 25 zanatskih udruženja, zbog posvećenosti obavezama iz Memoranduma o saradnji sa Liberalnom partijom Crne Gore, koji je potpisan nakon što je ponuđen svim parlamentarnim partijama u Crnoj Gori i koji obuhvata usvajanje novog zakona o zanatstvu, formiranje ministarstva zanatstva i malih i srednjih preduzeća i implementaciju Plana za stabilizaciju i razvoj zanatstva, kao i zbog snage konsolidovanog nastupa preko 100.000 zanatlija u Crnoj Gori plus članova njihovih porodica,

25 zanatskih udruženja poziva sve vlasnike zanatskih privrednih subjekata, njihove zaposlene i članove njihovih porodica da na predstojećim predsjedničkim izborima 19. marta 2023. godine podrže kandidata izbora Liberalne partije Crne Gore, gosp. Mila Đukanovića.

Ovaj poziv ne predstavlja nikako politizaciju zanatstva, niti političku trgovinu, niti uticaj na slobodu izbora pojedinca, niti bilo kakav populizam, klijentelizam ili instrumentalizaciju, a još manje od svega toga blanko podršku ili identifikaciju sa bilo kojom partijom ili vrijednostima koje se vezuju za lik i djelo bilo kojeg političara (m/ž/r) u Crnoj Gori, već isključivo pravo, potrebu i moć zanatlija da se njihovi zahtjevi čuju, poštuju i doživljavaju na ozbiljan način.

To znači da su zanatlije kao vlasnici privrednih subjekata, zaposleni i članovi njihovih porodica svjesni snage konsolidovanog nastupa i svoje moći da dovode na vlast ili smjenjuju one političare, koji rade ili ne rade u interesu srednjestaleške privrede koja ih i bira i finansira.

Zanatlije su ponosne na ovu odluku, svoju slobodu odlučivanja, nezavisnost i pozicioni dokument koji je normalna stvar u svim liberalnim demokratijama, kao i činjenicu da su upravo zanatlije perjanici nove političke paradigme u Crnoj Gori i primjer demokratizacije i europeizacije crnogorskog društva. Ova odluka ujedno predstavlja i vjetar u leđa kulturi dijaloga sa politikom na istoj visini očiju i primjenjivaće se podjednako na sve partije u Crnoj Gori koje budu podržavale zanatstvo.

Provjerite slična mjesta

Jutarnji list: Moguće hapšenje Đukanovića, Knežević zaštićeni svjedok

Zagrebački Jutarnji list je objavio danas, pozivajući se na dobro obaviještene izvore u Podgorici, da …