Damjanović i Đukanović sa Amerikancima

Ministar finansija, mr Alelksandar Damjanović, sa saradnicima razgovarao je sa predstavncima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i američke kompanije “UGT Renewables“ o mogućnostima finansiranja energetskih programa, predviđenih Memorandumom o zajedničkom razvoju projekta obnovljivih izvora energije i postrojenja za skladištenje električne energije, koji će biti u vlasništvu i u upravljanju EPCG.

Milutin Đukanović, predsjednik Odbora EPCG, kazao je da pomenuti projekti predstavljaju značajan korak ka unaprjeđenju ukupnog privrednog ambijenta, kao i da je njihov fokus na energetici, koja je, kako je ocijenio – glavna privredna grana Crne Gore. Istakao je da su planirana dva strateška projekta, od kojih se projekat u prvoj fazi, tiče izgradnje solarnih elektrana, a naredna faza odnosi se na postrojenja za skladištenje reverzibilne energije, što bi, osim značajnog unaprjeđenja proizvodnje električne energije, doprinijelo i ekonomskoj stabilnosti ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kao i povoljnijim ekonomskim izgledima cijele države.

Ministar Damjanović izrazio je spremnost Vlade da podrži strateške projekte i u konkretnom slučaju obezbijedi preduslove finansijske podrške za razvojne projekte od nacionalnog interesa. Naglasio je da ohrabruje činjenica da se radi o američkoj kompaniji, ocijenivši, da se time potvrđuje spremnost investitora iz SAD-a da ulažu u Crnu Goru, koja je naglašena i prilikom skorašnjih razgovora koje je, sa predstavnicima Stejt departmenta vodio, tokom nedavne posjete Vašingtonu.

Gospodin Duke Gim, u ime kompanije “UGT Renewables“, kazao je da će respektabilno međunarodno iskustvo u ovoj oblasti, kompanija staviti na raspolaganje zajedničkom projektu koji će dati novu dimenziju energetskoj održivosti Crne Gore.

Podsjetimo, Memorandum, kojim su planirani ovi projekti potpisan je novembra prošle godine, u prisustvu premijera Abazovića i američke ambasadorke Judy Rising Reinke i uključuje razvoj, aranžiranje finansiranja, nabavku opreme, izgradnju projekta i predaju istog u vlasništvo i upravljanje EPCG, uz isporuku odgovarajćih softverskih alata i obuka za upravljanje ovim mehanizmima, po tzv. sistemu “ključ u ruke”.

Finansiranje projekata planirano je iz vodećih sredstava kreditnih eksport agencija, kao i aktivnom učešću MIGA, članici grupacije Svjetske Banke.

Radnom sastanku sa timom Ministarstva finansija prisustvovali su i Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG, Holi Kristi, Duke Gim, Nebojša Arsenijević i Vladimir Bešlagić iz “UGT Renewables“.

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …