Afera “Diplome”: Kupovali diplome fakulteta na benzinskoj pumpi

U nastavku istrage u predmetu “Klaster”, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u preteresu sefa osumnjičenog V.S. pronašli više od 300.000 KM u kešu, u inostranoj valuti.

Riječ je o aferi “Diplome”, u okviru koje je pod lupom više privatnih visokoškolskih ustanova u BiH, ali i njihovih zaposlenih, zbog sumnje u prodaju diploma.

“U nastavku istrage u predmetu ‘Klaster’ Tužilaštvo BiH intenzivno provodi dalje aktivnosti usmjerene na dokumentiranje počinjenih krivičnih djela i počinilaca”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kako su dodali, poseban fokus usmjeren je na prikupljanje dokaza o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom i pranju novca.

“Dosadašnjim istragom u ovom predmetu ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto više od 450.000 KM u gotovini”, rekli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije pisale, u ovoj akciji SIPA je uhapsila 11 osoba, mahom dekana, rektora i profesora privatnih univerziteta.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, osvrćući se na rezultate istrage u akciji “Klaster”, rekao je da činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada visokoškolskih institucija ne radi dobro svoj posao.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …