Tužiteljka traži po pet godina robije za optužene za pljačku Prve banke

Presuda četvorki optuženoj za pljačku Prve banke u Beranama 2017. godine, u Višem sudu u Bijelom Polju, biće izrečena sjutra – 3. marta.

Zbog razbojništva, prema optužnici, odgovaraju Beograđani Milan Brkić (19) i Filip Marjanović (18), kao i Baranin Goran Milašinović (39) i Podgoričanin Miloš Ceković (32).

Presudom Višeg suda koju je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore, oni su osuđeni na ukupnu kaznu od 14,6 godina zatvora.

Milašinović je tada osuđen na četiri godine zatvora, a Ceković, Brkić i Marjanović na jedinstvenu kaznu od po 3,6 godina zatvora za razbojništvo i nedozvoljeno držanje oružja.

U završnim riječima, tužiteljka Ljubinka Madžgalj kazala je da je svim izvedenim dokazima optužnica dokazana, a da se u međuvremenu, ponovnim suđenjem nije izmijenilo činjenično stanje.

“Mjerama tajnog nadzora i transkriptima razgovora utvrđeno je da je, sa broja koji koristi Branko Anđelić, ostvarena telefonska komunikacija između brata okrivljenog Marjanovića Borivoja, sa Milašinovićem, 13. aprila 2017. godine. Iz svih izvedenih dokaza i vještačenja jasno je da je pljačka izvedena prema unaprijed planiranom rasporedu uloga, da su okrivljeni međusobno komunicirali, te da je Ceković prevezao Brkića i Marjanovića iz Podgorice do Berana, a potom prema Rožajama, gdje su uhapšeni. Takođe je utvrđeno da su tog dana Ceković i Milašinović sačekali Brkića i Marjanovića, razdvojili se, a potom se ponovo sastavili”, kazala je tužiteljka.

Tražila je osuđujuće presude – za Milašinovića pet i po godina, a za ostale po pet godina zatvora.

Odbrana optuženih je istakla da optužba nije dokazana, da ne postoji nijedan dokaz da je između njih postojao dogovor i razrađen plan o navodnom zajedničkom izvršenju krivičnog djela, niti je utvrđeno da su njihove uloge bile podijeljene, te da nisu djelovali u grupi, prema unaprijed razrađenim planovima i ulogama.

Branilac Marjanovića, advokat Danilo Radenović, tvrdi da nije dokazano koje je to konkretne radnje preuzeo njegov klijent u izvršenju tog djela, a da isto važi i za Brkića.

“Nije dokazano da je Marjanović involviran u grupu, kako je optužba predstavila, jer grupa podrazumijeva udruživanje najmanje tri lica koja su povezana sa izvršenjem određenog zadatka. Iz odbrane okrivljenog proizlazi da je priznao izvršenje krivičnog djela samo za sebe, te da je poznavao Brkića, dok je ostale okrivljene – Milašinovića i Cekovića, prvi put vidio pred ovim sudom, pa nema ni govora o razrađenom planu o zajedničkom vršenju krivičnog djela iz čl. 242. st 3 u bezi stava 3. i stave 1. Krivičnog zakona”, kazao je Radenović.

Branilac optuženog Cekovića, advokat Vidomir Bošković, rekao je da je jedina dokazana istina u optužbi činjenica da je taj okrivljeni angažovan da pruži taksi uslugu Brkiću i Marjanoviću, od Podgorice do Berana, a potom prema Andrijevici, ali da u istini nije utemeljena tvrdnja optužbe da su se, prije pljačke, u njegovom vozilu Beograđani presvukli u crna maskirna odijela.

Potencirao je okolnost da prilikom zaustavljanja vozila kod Cekovića nije nađen nikakav novac od navodnog plijena, “što bi bilo izvjesno da je učestvovao u djelu, s obzirom na to da je kod Brkića i Marjanovića nađeno oko 28 hiljada eura”.

Milašinovićev branilac, advokat Kasim Dizdarević kazao je da jedino sa čim se slaže u završnim riječima tužiteljke, njena konstatacija da se ni u ponovljenom suđenju nije promijenio činjenični opis, u smislu bilo kog navoda koji se tiče Milašinovića i Cekovića…

Osvrćući se na navodne transkripte, istakao je da je svjedok Anđelić potvrdio da sa njegovog telefonskog broja niko nije razgovarao sa Milašinovićem, a da je drugi broj, za koji je Tužilaštvo tvrdilo da koristi Milašinović, vodi na lice Miljana Rašovića.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Milatović u Bijelom Polju: DIJASPORA NE ZASLUŽUJE DA JE TRETIRAJU KAO REZERVOAR GLASOVA

Protiv mene se vodi organizovana hajka, žele građane obmanuti kako se ja zalažem za oduzimanje …