Švajcarska vlada: Konfiskacija imovine Rusa potkopava Ustav i pravni poredak

„Konfiskacija ruske privatne imovine potkopala bi švajcarski ustav i aktuelni pravni poredak“, objavila je u prošlu srijedu švajcarska vlada, pozivajući se na informacije radne grupe.

Švajcarska je zamrznula finansijska sredstva u vrijednosti od 7,5 milijarda švajcarskih franaka (oko 8,13 milijari dolara) u skladu sa sankcijama donesenim protiv Rusije, želeći na taj način kazniti Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

„Potpora Ukrajini će se nastaviti, nezavisno o raspravama o zamrznutoj imovini“, izvijestila je u srijedu švajcarska vlada, piše portal Slobodna dalmacija.

Bern je želio utvrditi što se može napraviti s imovinom nakon zahtjeva da se tim novcem finansira odšteta Ukrajini.

Radno tijelo osnovano da bi se raspravilo upravo o tom problemu objavilo je da švajcarski zakon ne dopušta izvlaštenje privatne imovine zakonitog porijekla bez odgovarajuće naknade.

„Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu s ustavom i važećim pravnim poretkom te krši međunarodne obaveze Švajcarske“, saopštilo je švajcarsko ministarstvo pravosuđa.

Protiv zapljene su i švajcarske banke.

„Danas nema nikakva zakonskog temelja za oduzimanje sredstava“, izvijestilo je prošli mjesec Udruženje švajcarskih bankara.

U identičnoj situaciji nalazi se i Crna Gora, koja je zamrznula imovinu više desetina ruskih državljana i to bez odluke suda.

Ustav Crne Gore garantuje privatnu imovinu i strancima, a ona može biti zamrznuta ili eventualno oduzeta samo ako je sud dokazao da je stečena od kriminala. Zbog toga su poslanici Demokratskog fronta kao i vlasnik i glavni urednik portal Biznis.me Predrag Zečević podnijeli dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti zakona na osnovu kojih su uvedene sankcije.

O tome Ustavni sud uskoro treba da se izjasni.

U crnogorskoj javnosti nedavno su se čule informacije da se slične tužbe spremaju i protiv Crne Gore, a advokati ističu da nije isključeno da će naša država morati da plati odštetu zbog neustavnog zamrzavanja imovine.

AdriaTv

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …