Damjanović sa Raičkovićem: Produžiti rok za sprovođenje javne rasprave o povećanju akciza

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, državni sekretar Ilija Vukčević i generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u ministarstvu, Biljana Peranović, danas su se na inicijativu Asocijacije menadžera Crne Gore sastali sa predsjednikom AMM-a Budimirom Raičkovićem, predsjednikom CEO foruma AMM-a, Nebojšom Šćekićem i potpredsjednikom za ekonomiju i finansije AMM-a Vinkom Nikićem, kako bi razgovarali o ukupnom poreskom ambijentu u svijetlu aktuelnih izmjena poreskih zakona, sa posebnim akcentom na nacrt Zakona o solidarnom doprinosu koji je stavljen na javnu raspravu.

U toku konstruktivnog dijaloga prepoznat je zajednički interes u intenziviranju komunikacije između Ministarstva finansija i poslovne zajednice, u funkciji iznalaženja optimalnih i praktičnih rješenja koja će zaštititi atraktivnost poslovnog okruženja, ali i uvesti dodatni stepen pravednosti i raspodjele dobiti u granama privrede koje su u prethodnom periodu ostvarile ekstra profit.

Imajući u vidu navedeno, sagovornici su se saglasili u ocjeni da je neophodno produžiti rok za sprovođenje javne rasprave o predmetnom zakonskom rješenju, kako bi široka javnost, socijalni partneri, relevantne poslovne organizacije, akademska zajednica i strukovna udruženja iznijele svoje stavove i dale sugestije.

Ministar je apostrofirao značaj davanja doprinosa svih činilaca privrednog i javnog života u kreiranju predvidivog i održivog poreskog sistema u interesu i privrednika i Države.

Predsjednik Asocijacije menadžera CG je iznio ocjenu da je neophodno o svim zakonskim rješenjima o kojima se razmišlja, imati prethodnu konsultaciju sa poslovnom zajednicom i da smo svi na zadatku da učinimo privredni ambijent atraktivnijim, a posebno u svijetlu velikih opterećenja koje privreda podnosi.

Dogovoreno je da se komunikacija intezivira, ne samo po ovom zakonu već i po drugim rješenjima koja se snažno reflektuju na privredu.

Provjerite slična mjesta

PU i UP: Nastavak intenzivne saradnje

Vršioci dužnosti direktora Poreske uprave i Uprave policije Sava Laketić i Aleksandar Radović, sa saradnicima …