Vozačima Hitne pomoći stižu kazne zbog prolaska kroz crveno

Iznenadili su se ovih dana vozači Hitne pomoći u Srbiji kada su počele da im stižu kazne zbog prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu. Nepisano je pravilo da bi njima trebalo da budu otvoreni svi putevi, a i svi semafori bez obzira na boju. Međutim, to ne znaju kamere i softver, pa osim što sada kazne plaćaju iz svog džepa, vozači sakupljaju i kaznene poene i vrlo lako mogu da ostanu i bez dozvole i bez posla.

Nekad i sekunde odlučuju o životu pacijenta. Dnevno ekipe Hitne pomoći imaju četrdesetak hitnih intervencija. Na licu mjesta su za pet do sedam minuta.

Zato je neophodna brža vožnja, pa i prolazak kroz crveno svjetlo. Ovih dana su vozačima Hitne pomoći počele da stižu kazne za ovaj prekršaj, iako su koristili rotaciona svjetla za hitne slučajeve, kaže Nenad Blažić, jedan od vozača.

Mi sve više imamo raskrsnica sa automatskom detekcijom prekršaja, gde se prekršaji dokumentuju i moraju biti procesuirati. Postoje pravni mehanizmi kada bi vozač mogao da bude oslobođen prekršajne odgovornosti ukoliko se dokaže da je prekršaj učinio u krajnjoj nuždi”, kaže pukovnik policije Vladan Nikolić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a.

U posljednjih pet godina, vozila Hitne pomoći učestvovala su u 370 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo deset osoba, podaci su Agencije za bezbjednost saobraćaja. Isti propisi i ograničenja važe i za sanitete koji pacijente prevoze iz drugih gradova u Beograd.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …