Vladimiru Božoviću ukinut pritvor

Vladimiru Božoviću danas je ukinut pritvor u kome se nalazio od aprila 2021. godine zbog optužbi da je pripadnik kavačke kriminalne grupe kojom su prema stavu Specijalnog tužilaštva rukovodili njegov otac Igor Božović i Slobodan Kašćelan.

Božoviću su doređene mjere nadzora, zabrana napuštanja Kotora kao mjesta boravišta i obaveza javljanja u Centar bezbjednosti Kotor svakih 15 dana.

Odluku o ukidanju pritvora danas je na suđenju u podgoričkom Višem sudu donijelo krivično vijeće kojim predsjedava sutkinja Nada Rabrenović a na predlog branioca optuženog Božovića.

Ovoj odluci suda doprinjelo je pozitivno izjašnjenje tužioca Vukasa radonjića koji se nije protivio predlogu odbrane optuženog Božovića.

Otac i sin uhapšeni su 13. aprila u u jednoj vili u portugalskom gradu Redondo.

Portugalska policija je Božovićima stavila lisice na ruke poslije višenedjeljne akcije a po potjernicama koje se za nima 2017. Godine raspisale crnogorske vlasti.

Prilikom pretresa Božovića i objekata koje su koristili prilikom boravka u Portugaliji pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima a koja su koristili bjegunci. Takođe je pronađen i jedan pištolj.

Božovići su se potraživali radi obezbjeđenja prisustva krivičnom postupku koji se protiv njih vodi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije

Igor Božović se tereti da je u maju 2010. godine sa Slobodanom Kašćelnom stvorio kriminalnu organizaciju, i upravo su oni, prema tvrdnjama spcijalnog tužilaštva, bili inicijatori poslova – zelenašenja, podmetanja bombi, davanja mita, iznuda.

U akciji hapšenja pripadnika ove grupe koju su specijalno tužilaštvo iI policija izveli u semptembru 2016. godine Igor Božović se nalazio u zatvoru.

Spuške bedeme napustio je 4. avgusta naredne godine, a Specijalno državno tužilaštvo tek 12 dana kasnije tražilo je od Višeg suda da Božoviću odrede pritvor.

Međutim, u međuvrenu Igor Božović se dao u bjekstvo u kome se nalazio sve do hapšenja sredinom aprila u Portugalu.

Stariji Božović se tereti da je planirao izvršenje krivičnih djela, davao upustva i naredbe članovima kriminalne organizacije za izvršenja krivičnih djela, obezbjeđivao sredstva ali I sam vršio krivična djela.

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …