SAD: Izabrati i četvrtog sudiju Ustavnog suda, vanredni izbori jedini put za rješenje krize

Sjedinjene Države pozdravile su odluku crnogorskog parlamenta da izabere troje sudija Ustavnog suda čime je, kako je ocijenjeno iz Stejt departmenta, odblokirana jedna od ključnih institucija.

-Iako pozitivan korak, ponovno uspostavljanje kvoruma nije dovoljno. Sva četiri upražnjenja mjesta u Ustavnom sudu moraju biti popunjena kako bi se osiguralo da je on u potpunosti funkcionalan i da ne dođe do blokade u donošenju odluka. Sve manje od toga prijeti da produži političku krizu u Crnoj Gori- navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

Pozivamo crnogorske političare da ostave po strani političke razlike i popune sedmo upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu prvom narednom prilikom- ističe se u reagovanju.

Skupština Crne Gore u ponedjeljak je izabrala troje od četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda, dok četvrti kandidat nije dobio dvotrećinsku podršku poslanika, čime je sud dobio kvorum, ali sa parnim brojem sudija. Izborom tri sutkinje, sud – koji je bio u blokadi od septembra prošle godine – trenutno ima šest od ukupno sedam sudija.

Sjedinjene Države poručuju da je, nakon što Ustavni sud bude u potpunosti funkcionalan, “održavanje vanrednih izbora bez odlaganja jedini put za demokratsko rešenje aktuelne krize”.

-Kada se ponovo dobije mandat od naroda, to može da povrati povjerenje građana u vladu i osigura nastavak napretka u pristupanju EU- ocijenjeno je iz Stejt departmenta.

-Demokratski izabrana vlada mora da ispuni obećanje Crne Gore da će se pridržavati evro-atlantskog smjera, da će dati prioritet reformama za pristupanje EU i posvetiti se zajedničkim principima, kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije- naveo je portparol Stejt departmenta i ponovio da SAD podržavaju aspiracije Crne Gore da postane članica Evropske unije.

Dan

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …