Ustavne sudije počele da rade: Četvrti sudija zavisi od dvojice poslanika DPS-a i BS-a

Poslanici u Skupštini Crne Gore će se, najranije za mjesec, ponovo izjasniti o kandidatu za sudiju Ustavnog suda Faruku Resulbegoviću, koji juče jedini od četvoro predloženih nije dobio dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Skupština je juče izabrala zamjenicu ombudsmana Snežanu Armenko, bivšu zaštitnicu imovinsko pravnih interesa države Draganu Đuranović i sutkinju Osnovnog suda u Kotoru Momirku Tešić za sudije Ustavnog suda, na mandat od 12 godina.

Oni su odmah položili zakletve, čime su i formalno dobili status sudija, pa se već danas očekuju na novim radnim mjestima.

Armenko je dobila podršku 77 poslanika, Đuranović 75, dok je Tešić podržalo 70, dva su bila protiv, a četiri uzdržana.

Resulbegović nije izabran za sudiju US, jer su tokom glasanja bili uzdržani poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS).

Da bi bio izabran u drugom krugu glasanja biće potrebna tropetinska podrška, odnosno glasovi 49 poslanika.

Postavgustovska većina, Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija, uz podršku Gencija Nimanbegua (Forca) imaju ukupno 47 poslanika (41+3+2+1), pa bi eventualna saglasnost Mehmeda Zenke (DUA) i Andrije Popovića (LP) bili dovoljni za izbor. Međutim, s obzirom na to da oni odluke donose u konsultacijama sa DPS, malo je izvjesno da će se to i desiti.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” DPS ne želi ulcinjskog tužioca u Ustavni sud, jer je pokrenuo postupak protiv njihovih kolega, među kojima i bivšeg predsjednika Opštine Ulcinja Ljora Nrekića, zbog sumnje u partijsko zapošljavanje u Ulcinju.

Iz DPS-a je juče objašnjeno da je razlog u stvari odsustvo dogovora manjinskih stranaka oko zajedničkog kandidata.

“Više puta smo ponovili da u dogovoru između Bošnjačke stranke (BS) i albanskih partija nećemo arbitrirati. Svaki kandidat koji bude proizvod zajedničkog dogovora navedenih partija imaće našu punu podršku”, napisao je portparol DPS-a Miloš Nikolić na Tviteru.

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …