Abazović: Do sada su se oduzimali bezvrijedni satovi i manžetne, nećemo čekati presudu da bi oduzimali imovinu

Premijer Dritan Abazović rekao je da je antimafija zakon jedno od glavnih zakonskih rješenja koje je trebalo da bude plod promjene vlasti.

Skupština danas raspravlja o Prijedlogu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, koji je pretrpio brojne kritike stručne javnosti. Prijedlog je da se danas ne glasa, već da radna grupa nastavi sa radom kako bi u narednih 15-30 dana kroz amandmane unaprijedili ovo zakonsko rješenje.

Abazović je rekao da je zakon kreiran tako da bude efikasna podrška tuž.godineilaštvu u oduzimannu imovine stečene kirminalom.

Sva priča da se ovim legalizuje imovina onih za koje postoji indicija da su se bavili kriminalom i da postoje funkcioneri iz prethodnog režima ili političari i biznismeni koji ovim zakonom nisu obuhvaćeni, nije tačna i tužilaštvo prema bilo kome od tih lica, da bi pokrenulo postupak, moraće da ima dokazivanje imovine u građanskom postupki prema zakonu koje nudimo – rekao je Abazović braneći Zakon u Skupštini.

Rekao je da trenutno “nemamo ništa, te da ako ne damo instrument imaćemo i dalje neefikasne zakone koji ne mogu da odgovore zahtjevima borbe protiv kriminala i korupcije”

Kada je u pitanju dosadašnje oduzimanje imovine, Abazović je rekao da su se do sada oduzimali satovi i to oni koji nemaju vrijednost, mandžetne, knjige i pokloni koji nemaju vrijednost i na to se svodilo oduzimanje imovine.

-Sada nam neće trebati pravosnažna presuda, već će finansijska istraga moći da se pokrene odmah a stranka će biti u mogućnosti da objasni porijeklo imovine. Ako to ne bude mogla, imovina će se oduzimati, nezavisno od ishoda krivičnom postupka – objasnio je premijer.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …