Pukotina od 300 kilometara podijelila sela i gradove

Tlo u Turskoj i sjevernoj Siriji je napuklo i u mnogim dijelovima uništeno u različitim pravcima poslije masivnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihtera i gotovo 8.000 naknadnih potresa.

Dvije jasne pukotine sada se protežu oko 300 kilometara, gdje se kopno pomjerilo do sedam metara u suprotnim smjerovima, a ovi prizori šokirali su svijet.

Čak i na južnom vrhu veće pukotine, oko 150 kilometara od epicentra zemljotresa jačine 7,8 stepeni, u selu Tepehan u provinciji Hataj, došlo je do ogromnih pukotina koje su se raspršile po površini.

Snimci dronom pokazuju pukotine koje idu preko maslinjaka u selu, prenio je Reuters.

Erik Filding, geofizičar u NASA Laboratoriji za mlazni pogon, u izjavi na vebsajtu Opservatorije Zemlje, rekao je da su ovo bili veoma veliki i snažni zemljotresi koji su “pukli” sve do površine tokom dugog niza rasjednih segmenata.

“Ovo je izazvalo izuzetno jak potres na veoma velikom području koji je pogodio mnoge gradove i mjesta puna ljudi. Dužina rupture i magnituda zemljotresa jačine 7,8 bili su slični zemljotresu iz 1906. koji je uništio San Francisko”, rekao je on.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …