Novi udar po džepu građana – skuplje svinjsko meso

S obzirom na to da je Crna Gora uvozno orijentisana, a uzimajući u obzir preduzete mjere ograničenja uvoza svinjskog mesa i povećanje cijena u Srbiji, može se očekivati porast cijena svinjskog mesa na tržištu u našoj državi – upozorava većina crnogorskih trgovačkih lanaca. Pojedini od njih dodaju da je ova vrsta mesa ovih dana već skuplja.

Nakon što je Vlada Srbije nedavno ukinula uredbu kojom su bile ograničene cijene mesa i pojedinih namirnica, u medijima su krenule najave da bi sada moglo doći do njihovog poskupljenja, a što bi se, imajući u vidu uvozničku orijentisanost, moglo preliti i na Crnu Goru.

Iako je prema podacima Monstata prošlogodišnja inflacija iznosila 17,2 odsto, procenat poskupljenja pojedinačnih namirnica, posebno onih osnovnih, značajno je veći. Samo u februaru prošle godine, prema podacima trgovaca, cijene mesa su poskupjele između 25 i 50 odsto, dok je prema podacima Monstata meso na godišnjem nivou poskupjelo 20,4 odsto.

Cijene koje su i prema podacima Monstata imale najveći rast u prošloj godini su cijene mlijeka, sira i jaja koje su veće za čak 47,8 odsto.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja navode da nijesu uočili drastična odstupanja, te da su i dalje na snazi odluke o ograničenju marži.

U kontinuitetu pratimo kretanje cijena značajnog broja osnovnih životnih namirnica, a u skladu sa metodologijom koja je kreirana. Do sada nijesu uočena drastična odstupanja od dugoročnih trendova, pa su u skladu sa tim na snazi prethodno donešene odluke o ograničenju marži na ulje, brašno, šećer i so. Neka od najavljenih poskupljenja u Srbiji su rezultat liberalizacija cijena u maloprodaji i najave prestanka važenja regulisanih cijena, međutim za sada nema drastičnog skoka. Nastavićemo da pratimo kretanje cijena i u skladu sa promjenama preduzimamo mjere proširenja liste proizvoda sa regulisanim maržama ili druge mjere iz naše nadležnosti – kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Sve zavisi od dobavljača
Ni trgovački lanci ne očekuju značajnije promjene cijena, osim kada je riječ o svinjskom mesu. Iz Franca marketa kažu da neće mijenjati cijene mesa i mesnih proizvoda do sezone, osim svinjskog koje je, kako navode, ovih dana blago poskupjelo.

Cijene mesa i mesnih prerađevina su drastično jeftinije nego što su u Republici Srbiji. Kada je riječ o mlijeku i mliječnim prerađevinama, nijesmo povećavali cijene, a prema našim informacijama neće doći do drastičnog rasta cijena. Čak su i pojedini sirevi, kao što je trapist, jeftiniji za deset do 25 odsto – kazali su iz France.

Ni Voli nema konkretnih ni zvaničnih najava od dobavljača svježeg mesa iz Srbije da bi moglo doći do poskupljenja.

Imajući u vidu da je maloprodajna cijena uslovljena nabavnom, ukoliko dobavljač podigne cijenu, to će se neminovno reflektovati porastom maloprodajne cijene – kazali su iz Volija dodajući da je udio uvoza mesa iz Srbije 60 odsto.

Da je u posljednjem periodu na evropskoj berzi zabilježen značajan rast cijena svježeg svinjskog mesa, kažu i iz Domaće trgovine u okviru koje posluju marketi Aroma i Konto. Dodaju da je do toga došlo usljed određenih kretanja, na koja, kao malo tržište, ne možemo imati uticaja.

Kako je Crna Gora uvozno orijentisana, a uzimajući u obzir preduzete mjere ograničenja uvoza svinjskog mesa i povećanje cijena u Srbiji, može se očekivati određeni porast cijena svinjskog mesa na tržištu – ocjenjuju iz Domaće trgovine.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …