Crno-bijelom redutom otvoren 505. Kotorski karneval

Kulturni centar “Nikola Đurković” u saradnji sa NVO “Fešta” iz Kotora, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor sinoć su “Crno-bijelom redutom” otvorili Zimske Kotorske karnevalske fešte. Zvanično otvaranje uljepšale su mažuretke, ali i klape “Šufit” iz Splita i “Amadeus bend” iz Dubrovnika.

Tradicionalno otvaranje pripalo je kapu Kotorskog karnevala, Luki Knezoviću, koji je istakao da se ova tradicija stara 505 godina mora očuvati, ističući tako njen kulturni I turistički značaj.
“Kotor je grad duha, grad kulture, grad UNESCO-a prije svega, u njega svi dolaze, Vanka svi znaju za Kotor, za Bokokotorski zaliv. Ovo što se radi, radi se u propagandi turizma, a nama je glavna grana opstanka u Crnoj Gori turizam. I ljudi treba da shvate da je kultura najvažnija, pogotovo tradicionalne manifestacije, koje samo mogu doprinositi I unapređivati. Mi smo tu da sve uradimo, zajerdnički, bez timskog rada nema ništa, pojedinac je nula, samo timski rad”, poručio je Knezović.
Direktor Kulturnog centra “Nikola Đurković”, Vladimir Bujišić izrazio je žaljenje zbog nemogućnosti da se na Trgu od Oružja obavi otvaranje karnevalskih fešti I podigne karnevalska zastava uz gradsku muziku i mažuretke, ali, kako je naveo, narednih dana nas očekuje bogat program.
“Sjutra ćemo imati u hotelu Blue Bay u Prčnju dječiji maskenbal, gdje će naši mališani uživati i pokazati svoje kreacije. U ponedeljak njokada, gdje će naše donaćice iz Kotora imati priliku da se pokažu u spremanju te lokalne delicije. Nakon toga, u utorak abrum Kotorom gdje će jedan dio maski i mažuretke proći gradom. Takođe, imaćemo i u četvrtak nastup mažuretki ”Fešta” koje godinama unazad osvajaju nagrade na takmičenjima. U petak imamo tradicionalni kotorski maskenbal u hotelu Blue Bay u Prčnju. Pored maskenbala, imaćemo i nastup muzičkih zvijezda iz regiona, a to su Sandi Cenov i trio “Gušti”. U subotu poslednji abrum pred sam Karneval i škaljarska večera u Domu kulture u Škaljarima”, kazao je Bujišić.
Takođe, pored bogatog programa za starije posjetioce, Bujišić naglašava značaj prisustva djece, koji će tradiciju Karnevala učiti od malih nogu.
“Jako je važno što se veliki broj djece iz vrtića i škola iz Boke prijavio, što nam pričinjava zadovoljstvo, jer su to buduće karnevakske grupe, koje će činiti srž Karnevala. Nakon toga slijedi tradicionalno spaljivanje i suđenje, nakon čega se fešta seli u Stari grad gdje će u 17 časova nastupiti grupa “Toć” i ono što je kruna programa, glavna zvijezda karnevalskog programa Jelena Rozga, koja će nastupiti u 21 čas na Trgu od Oružja” kazao je Bujišić i ovom prilikom pozvao sve Kotorane i ljude iz okruženja da dođu, jer će, siguran je, iz Kotora otići sa lijepim uspomenama.

Provjerite slična mjesta

Šaranović tužio Vladu zbog izbora Radovića za v.d. šefa policije: Moja ovlašćenja nisu mogli dati Spajiću

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) podnio je juče Upravnom sudu tužbu protiv Vlade zbog …