Mitrović otpravnik poslova u Ambasadi u Beogradu

Dosadašnji predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović imenovan je za otpravnika poslova u crnogorskoj Ambasadi u Beogradu.

Mitrović je “Vijestima” rekao da je juče dobio rješenje da je “opunomoćeni ministar-savjetnik tj. otpravnik poslova” u Ambasadi Crne Gore u Srbiji.

Ambasada u Beogradu funkcioniše na nivou otpravnika poslova od februara prošle godine kada je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio ukaz o opozivu više ambasadora na rezidentnoj i nerezidentnoj osnovi među kojima je bio i ambasador u Beogradu Tarzan Milošević.

Ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, nakon što je Vladimir Božović krajem 2020. godine proglašen za personu non grata.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, otpravnik poslova je diplomatski predstavnik koji zbog odsustva ili spriječenosti šefa diplomatskog predstavništva privremeno vrši poslove šefa diplomatskog predstavništva.

Mitrović je, kako piše u njegovoj biografiji, predsjednik i osnivač Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), jednog od vodećih crnogorskih poslodavačkih udruženja. Rođen u Podgorici i diplomirani je ekonomista Univerziteta u Beogradu.

Osnivač je i izvršni direktor kompanije MP Marketing, te osnivač nekadašnjeg, specijalizovanog časopisa CG Ekonomist.

Iskustvo u diplomatiji stekao je na mjestu crnogorskog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji. On je za diplomatu u Sjevernoj Makedoniji imenovan u decembru 2014. i na toj funkciji je ostao puni mandat, do decembra 2018.

Po povratku u martu 2019. je ponovo izabran za novog predsjednika UPCG, uz mandat od četiri godine. Prethodno je tu funkciju, u periodu od 2004. do 2014. godine, obavljao u okviru tri mandata.

Bio je potpredsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore, jedan od osnivača CEPOJAR-a (Centar za poslodavce Jadranske regije), kao i član brojnih savjeta, komisija i drugih stručnih tijela formiranih na nacionalnom nivou.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …