Ekonomski položaj novinara prioritet u narednom periodu

U Sindikatu medija nijesu zadovoljni ekonomskim položajem novinara i na tome će raditi u narednom periodu, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” predsjednik Sindikata Radomir Kračković.

Ekonomski položaj novinara i medijskih radnika je loš. Očekujem da ćemo i tu uskoro imati rezultate”, kazao je on.

Ukoliko pregovori uspiju i dođe do poboljšanja materijalnog položaja novinara, on očekuje da poslodavci traže da se greške koje su sastavni dio svakog posla svedu na minimum.

“Puno radimo, imamo puno događaja, naša društveno politička situacija je vrlo složena, situacija je u svijetu je turbulentna i normalno je da ljudi griješe, uvijek ću imati razumijevanja za to. Međutim, nekada su greške namjerne s ciljem da se neko diskredituje i da se pošanju političke poruke, i za to nikada neću imati razumijevanja. Ipak najviše se grešaka dešava u takozvanom žaru borbe”, rekao je on.

Navodi da u maloj Crnoj Gori ima oko 200 medija. Brojni su problemi u medijskoj zajednici, a jedan od njih je neprofesionalizam pri čemu se to odnosi na portale kojih je preko 100.

“Sindikat medija nije organizacija koja se bavi etičkim kodeksom, ali uvijek apelujemo na novinare da se drže profesionalniih principa”, rekao je on.

Kaže da će politički uticaj na medije uvijek postojati.

“Nekoliko političkih polova ima određene medije u kojima su oni tretirani na bolji način i preko kojih mogu da rade na poboljšanju svoh imidža. Tu postoji pluralizam i ne bih rekao da je tu situacija toliko loša. Postoji mnogo medija i svaki političar može poslati svoju poruku. Tu je bolja situacija nego u Srbiji gdje imamo medijsku dominaciju vlasti u prethodnih 10 godina”, kazao je on.

Istakao je da će država u narednom periodu morati više da poradi na suzbijanju govora mržnje.

Kračković je istakao da se društvene mreže ne mogu posmatrati kao medij, ali u pojedinim situacijama mogu biti korisne. Kaže da su društvene mreže odigrale dobru ulogu kada je riječ o maltretiranju albanskog državljanina na graničnom prelazu Sukobin.

“Negdje je objavljen snimak odbornika DF-a Mladena Kažanegre na dva mladića iako je DF tvrdio da je riječ o političkom progonu. Društvene mreže su tu takođe odigrale dobru ulogu da se Kažanegra izvini porodicama”, naveo je Kračković.

Provjerite slična mjesta

Asanović: Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je …