Damjanović: Spajić fiktivno na račun Centralne banke prenio 3,51 milion eura

Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je u decembru 2020.godine napravio rješenje koje je fiktivno sprovedeno kroz Državni trezor, a kojim je obuhvaćen novac u iznosu od 3,51 milion eura koji se odnosi na troškove u vezi emisije državnih obveznice iz te godine i koji je navodno prenešen na obračunski račun Centralne banke Crne Gore (CBCG), tvrdi ministar finansija Aleksandar Damjanović

Damjanović je na sjednici Vlade je tražio da se informacija u vezi ovog slučaja proslijedi tužilaštvu na daje postupanje kako bi se ispitao cijeli proces zakonitosti emisije euroboveznica i mogućnost zloupotrebe i nezakonitog obogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija radi sticanja nezakonite dobiti.

Damjanović je kazao da je Ministarstvo finansija tražilo od CBCG potvrdu o prenosu novca i da ga je vrhovna monetarna institucija 8. februara ove godine informisala zvaničnim dopisom da taj novac iz Državnog trezora nikad nije stigao na njen obračunski račun.

Ovaj novac se odnosi na troškove koje je država imala po osnovu emisije eurobveznica – popusti za kupovinu obveznica, bankarske naknade, troškovi vezani za ugovaranje obveznice…

Damjanović je na sjednici Vlade detaljno objasnio šta je njegov resor utvrdio:

„U decembru 2020. godine se Vlada zadužila 750 miliona eura emisijom obveznica na međunarodom tržištu suprotno odredbama članova 1, 13 i 14 Zakona o budžetu za 2020. iz sledećih razloga – Prekoračen je iznos kreditnog zaduženja planiran članom 1 i članom 14 i nije bilo ovlašćenja za potpisivanje u pogledu iznosa novca i potrebe zaduživanja shodno članu 13 Zakona o budžetu. Članom 14 je propisano da su nedostajuća sredstva 878 miliona i da će se ona koristiti iz depozita u iznosu od 540 miliona, dok će se preostalih 338 miliona obezbijediti kroz kreditno zaduženja na međunarodnnom i domaćem tržištu. Važno je napomenuti da je zaduženje bilo nakon objavljenog prospekta o emisiji obveznica i pored ograničenja u gorecitiranim zakonskim rješenjima i bez objavljivanja odluke o kreditnom zaduženju”, rekao je Damjanović, dodajući da je za realizaciju obveznica su angažovane Erste grupa, Siti grupa, Sosijete Generale i Bofa Sekjuritis.

Članom 14 je propisano da su nedostajuća sredstva 878 miliona i da će se ona koristiti iz depozita u iznosu od 540 miliona, dok će se preostalih 338 miliona obezbijediti kroz kreditno zaduženja na međunarodnnom i domaćem tržištu. Važno je napomenuti da je zaduženje bilo nakon objavljenog prospekta o emisiji obveznica i pored ograničenja u gorecitiranim zakonskim rješenjima i bez objavljivanja odluke o kreditnom zaduženju”, rekao je Damjanović, dodajući da je za realizaciju obveznica su angažovane Erste grupa, Siti grupa, Sosijete Generale i Bofa Sekjuritis.

Prekršen Zakon o javnim nabavkama
On je istakao da je angažovanje pravnih lica o posredovanju i konsultantskim uslugama sprovedeno suprotno članovima 8, 9, 10, 13 i 14 Zakona o javnim nabavkama.

„Uvidom u dokumentaciju i prema podacima iz Zakona o završnom računu budžeta za 2020. godinu utvrđeno je sledeće- za ovu vrstu transakcije su obračunati troškovi od 5,098 miliona eura koji su razvrstani na popust kupcima obveznica prilikom trgovine ( 3,5 miliona), naknada bankama za posredovanje i organizovanje posla (1,35 miliona), naknada za pravne savjetnike , online roadshaw troškove Erste banke i troškove organizacije globalnog poziva Societe generale banke u iznosu od 113,594 hiljade i naknada za pravnog savjetnika Linklaters od 125.000 eura. Plaćanje nastalih troškova tokom transakcije predviđeno iz emisije obveznica, izuzev naknade za pravnog savjetnika“, rekao je Damjanović.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …