Čekovi stigli, ali para nema

Korisnici staračkih nadknada, to jest poljoprivrednici koji nijesu ostvarili penzije, od decembra nijesu dobijali svoja primanja, a kao razlog za to navedeno je neusvajanje agrobudžeta, koji treba da predloži Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Redakciji “Dana” javilo se nekoliko korisnika nadknada, koji kažu da su sredstva očekivali oko 10. februara, ali im je rečeno da su čekovi stigli u pošte, ali da nema novca za isplate. Poljoprivrednici su revoltirani jer im kasne primanja koja iznose svega 177 eura i ispod su svakog minimuma, a nema obavještenja kada će biti isplaćena.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kazali su “Danu” da je isplata staračkih naknada regulisana kroz agrobudžet, odnosno Uredbom o uslovima, načinu i dinamici mjera agrarne politike, kroz mjeru – Socijalni transferi seoskom stanovništvu – program staračkih naknada.

Iznosi određeni na osnovu ove mjere redovno se isplaćuje nakon usvajanja agrobudžeta za tekuću godinu, što očekujemo u najskorijem periodu – kažu iz ministarstva na čijem čelu je Vladimir Joković.

Staračke naknade u ovom trenutku prima 3.177 korisnica i korisnika. Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju propisano je da staračke naknade iznose 70 odsto od najniže penzije i u ovom trenutku one iznose 177,53 eura.

– Zakonskom regulativom je propisano da staračku naknadu prima nosilac poljoprivrednog gazdinstva, u slučaju da (oba) nijedan od supružnika nema primanja po drugom osnovu, žive na selu, bave se poljoprivredom i posjeduju poljoprivredno zemljište, tj. žene koje su navršile 60 godina života, odnosno muškarci koji su navršili 65 godina života. Pored staračkih naknada, u ministarstvu se vodi Registar osiguranika poljoprivrednika, u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakonom o PIO i Pravilnikom o obavljanju poljoprivredne djelatnosti kao jedinog i glavnog zanimanja. Upisom u taj registar poljoprivrednici postaju obveznici plaćanja doprinosa po osnovu bavljenja poljoprivredom, pri čemu imaju mogućnost da po povoljnim uslovima ostvare pravo na penziju. Ministarstvo za osiguranike koji izmiruju obaveze po osnovu doprinosa vrši uplatu u iznosu od 40 odsto ukupnog iznosa – objašnjavaju iz ministarstva.

Za ostvarivanje prava potreban zahtjev

Staračka naknada se ostvaruje na osnovu zahtjeva koji se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa dokumentacijom. Pravo na staračku naknadu ostvaruje se od momenta predaje zahtjeva.

Pravo na staračku naknadu, odnosno prestanak prava, utvrđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rješenjem. Svaku promjenu koja je od uticaja na korišćenje prava na staračku naknadu nosilac porodičnog poljoprivrednog domaćinstva, odnosno član njegove porodice, dužan je da prijavi ministarstvu u roku od 15 dana od dana nastanka promjene. Ukoliko nosilac porodičnog poljoprivrednog domaćinstva, odnosno član njegove porodice, ne prijavi promjenu u roku, ministarstvo donosi rješenje o prestanku prava na staračku naknadu. Provjeru dostavljene dokumentacije ministarstvo vrši periodično u saradnji sa nadležnim organima državne uprave.

DAN

Provjerite slična mjesta

Milatović u Bijelom Polju: DIJASPORA NE ZASLUŽUJE DA JE TRETIRAJU KAO REZERVOAR GLASOVA

Protiv mene se vodi organizovana hajka, žele građane obmanuti kako se ja zalažem za oduzimanje …