BAR: Zbog devastacije čuvene plaže podnose krivične prijave

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević u obraćanju javnosti povodom radova koji se odvijaju na Črvanju, a što je poslednjih dana aktulno, istakao je da je zabrinut zbog devastacije na ovom dijelu rivijere.

– Zabrinut sam i duboko uznemiren scenama uzurpacije i devastacije barske rivijere na Črvanju uz Crvenu plažu i kao čelnik lokalne uprave dijelim strepnju sugrađana kakve će posljedice ova građevinska intervencija ostaviti na životnu sredin​u i autentičnost ovog dijela obale – navodi Račević u saopštenju podsjećajući da su i u ranijem periodu, još 2015. godine, preduzimali sve zakonske mjere da zaustave građevinske radove na lokaciji kod Crvene plaže, a dodatno, rješenjem Komunalne policije Opštine Bar od 16.11.2021. naložili da se obustave svi radovi na fiktivnoj sanaciji erozije.

– Međutim, investitor je dobio potrebnu dokumentaciju od nadležnog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, rješenjem od 1.12.2022. i saglasnost JP Morsko dobro od 25.11.2021, kako je istaknuto i na gradilišnoj tabli. Na ovaj način, uprkos svim naporima i mjerama koje je Komunalna policija sprovodila a Opština Bar apelovala, saglasnostima nadležnih organa države omogućen je nastavak devastacije ovog prostora. Iz ovakvog postupanja nadležnih državnih organa i preduzeća koji su konstatovali da se na lokaciji Črvanj radovi izvode u skladu sa svim propisima, očigledno je da država svjesno aminuje devastaciju obale i klasičan primjer nelegalne gradnje na samoj morskoj obali. Komunalna policija shodno svojim nadležnostima, već sjutra će podnijeti krivičnu prijavu protiv investitora zbog ovakve uzurpacije i nelegalne gradnje, te još jednom pozivam na hitnu reakciju Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i JP Morsko dobro – poručio je Raičević.

Raičević navodi da se postavlja ključno pitanje zašto Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, JP Morsko dobro i ostali, već danima glasno ćute na ovakvo postupanje i za čije interese se radi sanacija erozije, dok se uništava priroda a građani i lokalna uprava trpe.

– Kao prilog činjenici da se na terenu izvode nelegalni građevinski radovi, izrađen je geodetski elaborat, dana 21.2.2023. godine, kojim je utvrđeno da je investitor prilikom izvođenja radova na ovoj lokaciji uzurpirao i parcele koje pripadaju državi, odnosno kojima raspolaže Opština Bar, te smo isti, kao urgentnu dopunu ranije dostavljenog zahtjeva uputili resornom ministarstvu – navodi se u saopštenju Raičevića.

Dan

Provjerite slična mjesta

Sem Bankman Frid, kriptokralj osuđen na 25 godina zatvora

Optužnica protiv Semjuela Bankmana Frida podignuta je u novembru 2022. godine. Semjuel Bankman Frid (SBF), …