Objavljena lista zemalja kojima prijeti ekstremno nevrijeme, pogledajte poziciju Crne Gore

Stručnjaci iz kompanije XDI napravili su procjenu rizika od klimatskih promjena za više od 2600 regija i zemalja širom svijeta, među kojima je i Crna Gora.

Koristili su klimatske modele i podatke o vremenu kako bi procijenili ekonomsku štetu koju bi mogao uzrokovati porast temperature do 2050. godine, piše CNN.

Istraživanje se temelji na porastu temperatura od tri stepena Celzijusa do kraja vijeka, prema scenariju Međuvladinog panela UN-a o klimatskim promjenama.

Podaci su pokazali da nekim globalnim privredama prijete katastrofalne opasnosti, poput porasta nivoa mora, riječnih poplava i šumskih požara, što bi moglo sniziti cijene nekretnina na tom području.

Najkritičnije je u kineskoj pokrajini Jiangsu, a slijede je susjedne Shandong i Hebei. Florida je na 10. mjestu, Kalifornija na 19, a Njujork na 46. Devet regija iz Indije, takođe, je među prvih 50 najugroženijih područja na svijetu.

Bosna i Hercegovina je među više od 2600 regija i zemalja zauzela 316. mjesto, Hrvatska 329, Crna Gora 1316. Što se tiče Srbije, izdvojeno je nekoliko regija, među kojima je grad Beograd, koji je zauzeo 1179. mjesto.

Inače, što se tiče Evrope, najosjetljivija na klimatske promjene je njemačka regija Donja Saska (56. mjesto). Italijanska regija Veneto, u kojoj se nalazi i Venecija, rangirana je kao četvrto najugroženije područje u Evropi, prenosi Index.hr. Cijelu listu pogledajte OVDJE.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …