Nevjerovatno: Banke uglavnom naplaćuju proviziju za humanitarnu pomoć

Svaki put kada se, zbog neke nesreće, uplaćuje humanitarna pomoć kao sada za Tursku i Siriju, ispostavi se da neke banke na to naplaćuju proviziju, a neke ne. Zbog toga se treba dobro raspitati koje finansijske institucije to čine. U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da banka, u skladu sa zakonom, kao pružalac platnih usluga ima pravo da korisniku platnih usluga naplati naknadu.

„Da li će banka to naplatiti pitanje je poslovne politike banke”, navode iz NBS. Dodaju da je u slučaju namenskog računa koji je otvorio Crveni krst, prema informacijama kojima raspolažu, on otvoren u NLB Komercijalnoj banci. Omogućeno je i doniranje jednostavnim skeniranjem NBS IPS instant plaćanja kju-ar kodom.

Uručena nagrada jubilarnom putniku „Srbijavoza”

Takođe, i kada je reč o računima koje su strane ambasade otvorile za prikupljanje sredstava – pomoći nastradalima u zemljotresu u Turskoj i Siriji, ukazujemo da je za sve informacije u vezi sa naknadama koje banka naplaćuje radi realizacije ovih transakcija potrebno da se oni koji pomoć uplaćuju obrate banci u kojoj imaju otvoren račun od koje će dobiti potrebna obaveštenja.

Iz NBS-a pozivaju banke da i ovog puta pokažu solidarnost sa građanima teško pogođenih područja i da ne naplaćuju naknade za uplate na račune otvorene u svrhe prikupljanja pomoći za ova područja.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Veroljub Dugalić u Kragujevcu izjavio je za Tanjug da banke formalno-pravno imaju mogućnost da naplaćuju sve svoje usluge kao i proviziju, čak iako su uplate u humanitarne svrhe. On je rekao da zakon ne prepoznaje naplatu provizija, odnosno nenaplatu, kada je reč o humanitarnim uplatama.

Politika

Provjerite slična mjesta

Milatović u Bijelom Polju: DIJASPORA NE ZASLUŽUJE DA JE TRETIRAJU KAO REZERVOAR GLASOVA

Protiv mene se vodi organizovana hajka, žele građane obmanuti kako se ja zalažem za oduzimanje …