Stijović: Godišnje se nezakonito posiječe 600.000 kubika šume

Bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je u razgovoru za “Dan” da je aktuelnoj vladi trebalo godinu i po da bi pokrenula aktivnosti na sprečavanju nelegalne eksploatacije šljunka i bespravne sječe šuma. Dok je bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića, Stijović je prezentovao podatke o uništavanju šuma i rijeka. Ističe da mu nije žao što sadašnja vlada koristi te rezultate, već što nemaju svoje.

Prema podacima koje je objelodanio Stijović, godišnje se posiječe oko 1.000.000 metara kubnih drveta, od čega najmanje 600.000 nezakonito.

Moj tim i ja tokom 2021. i 2022. godine podnijeli smo predloge za pokretanje postupaka protiv bivšeg ministra poljoprivrede Milutina Simovića, državnih sekretara u ministarstvu, direktora Uprave za šume, tri koncesionara, bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i još nekoliko postupajućih sudija, a o tome je nedavno govorio i ministar bez portfelja Zoran Miljanjić, iako je propustio da kaže da se radi o rezultatima rada prethodnog tima resora poljoprivrede. Zašto se toliko čekalo, gotovo godinu i po, kada je sve već bilo dostupno i sve činjenice utvrđene, to je jedno od ključnih pitanja – naglasio je Stijović.

Prema njegovom mišljenju, izgleda kalkulantski da se ovako ozbiljne stvari na nivou države rješavaju isključivo pred izbore, da bi se reklo: “vidite kako oni nešto rade”.

– Pozdravljam sve što je u skladu sa zakonom i u cilju zaštite naših prirodnih resursa. Ipak, sve to mora mnogo brže, organizovanije i bolje i bez kalkulacija i mora se prema svima imati isti aršin. Pored toga što je cilj zaštita vodoizvorišta, valjda je važnije zaštiti pravni poredak, dovesti sve do legalnog poslovanja, zaštititi prirodu i same rijeke Moraču i Cijevnu, a posebno stanovništvo u Zeti, koje živi od poljoprivrede i želi zdravu životnu sredinu. Za dobre rezultate i društvo kakvo Crna Gora zaslužuje morate imati stručnost na prvom mjestu, a potom i hrabrosti, pravdoljubivosti, viziju i želju za boljim društvom za sve – kazao je Stijović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …