Mitrić: DIK je trebalo da sačeka odluku MUP-a

Državna izborna komisija trebalo je da sačeka odluku MUP-a o spornim okolnostima vezanim za državljanstvo Srbije lidera pokreta “Evropa sad”, Milojka Spajića, smatra bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore i profesor prava Blagota Mitrić.

Državna izborna komisija (DIK) nije sinoć usvojila predlog da se utvrdi kandidatura lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore. Četiri člana DIK-a bila su protiv, četiri su bila uzdržana, dok su tri člana glasala za potvrdu kandidature Spajića.

Mitrić kaže i da je nesporno da je DIK “par exelense” državni organ i da donosi donosi političke odluke.

Ističe i da je Skupština takođe državni organ i u mnogim stvarima donosi političke odluke. Isto je, kaže Mitrić i da Vladom, što je posljedica odnosa političkih snaga u tim organima.

“Lično mislim da je DIK trebalo da sačeka odluku MUP-a o spornim okolnostima, pa bi tada više relevantnih činjenica za odlučivanje. Ovako, ostaje samo izborna žalba Ustavnom sudu u roku od 48 sati, a Ustavni sud da odluči u roku 48 sati od momenta prijema izborne žalbe, a Ustavni sud ne postoji”, napisao je Mitrić na Fejsbuku.

Da je DIK, kako kaže, razmatrao pravne, političke,pa i moralne aspekte Spajićeve kandidature, imao bi više argumenata za svoju odluku.

“Treba na kraju dodati da je i sam kandidat svojim postupcima i nekim nesuvislim radnjama značajno doprinio ovakvom ishodu”, zaključio je Mitrić.

Kaže i da izborne sporove Ustavni sud ne može da rješava pred tročlanim vijećem Ustavnog suda, već kako kaže samo u plenumu.

Mitrić je kazao i da dobrovoljno državljanstvo ne postoji.

“Zato što je pravna priroda državljanstva javnopravnog karaktera, ne zavisi od volje lica, već isključivo od odluke nadležnog državnog organa”, naveo je Mitrić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …