Zaposleni u KCCG šokirani: Primili manje plate po starom ugovoru

Zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici jedini su primili zarade obračunate po starom Opštem kolektivnom ugovoru, potvrđeno je juče “Danu” iz Sindikata slobodnih radnika KCCG. Plate su im isplaćene 13. januara.

Menadžment KCCG juče nije odgovarao na pitanja Dana povodom obračuna zarada i zbog čega su zaposlenima isplaćene manje plate nego njihovima kolegama u drugim zdravstvenim ustanovama.

Predsjednik Sindikata slobodnih radnika KCCG Željko Milićević kazao nam je da su službe u toj ustanovi očigledno bile nespremne da obračunaju zarade po novom ugovoru.

– Činjenica da od svih zdravstvenih institucija jedino Klinički centar nije obračunao zarade po novom Opštem kolektivnom ugovoru pokazuje nam neodgovornost i neznanje pojedinih službi naše ustanove da u toku januara, na vrijeme, pripreme softverske podatke i spremni dočekaju obračun zarade. Mi smo na vrijeme upozorili zaposlene da će se to desiti, a aktuelni menadžment nije se udostojio da svojim radnicima uputi riječi izvinjenja, prvo što im je kasnila plata, a onda i zbog činjenice da je umanjena jer nije obračunata po novom OKU, koji je stupio na snagu 1. januara 2023. godine – rekao nam je Milićević.

Sindikat je obavijestio svoje članove da nepravilnosti i primjedbe koje imaju u vezi sa obračunom januarske zarade prvo saopšte glavnim sestrama i nadležnim rukovodiocima službi. Nakon što dobiju povratnu informaciju, Sindikat će ih uputiti advokatu.

Ipak, drugi sindikat u KCCG, Sindikalna organizacija Kliničkog centra Crne Gore, obavijestio je svoje članove da će svima koji su na bilo koji način zakinuti za dio januarske zarade biti urađena pozitivna korekcija i isplaćena u nekoliko narednih dana.

– Ovim prije svega mislimo na članove koji primaju minimalne zarade, a radili su prekovremeno i za praznike – istakli su iz Sindikalne organizacije KCCG.

Oni tvrde da Ministarstvo finansija, sprovodeći zakone, OKU i Granski kolektivni ugovor, daje instrukcije za obračun zarada svim zdravstvenim ustanovama.

– Sve zdravstvene ustanove, osim KCCG, dobile su instrukcije oko obračuna januarske plate po novom OKU – saopštili su iz te sindikalne organizacije u objavi na svom fb profilu.

Po novom OKU, koji je stupio na snagu 1. januara, naknade za noćni i prekovremeni rad uvećavaju se 40 odsto, za vrijeme praznika 150 odsto, nedjeljom 80 odsto, a dvokratni rad 10 odsto po satu. Ovaj obračun ne ulazi u minimalnu zaradu od 450 eura, već se dodatno obračunava na iznos minimalne zarade. Ukoliko zaposleni ispuni uslove za uvećanje zarade po više osnova u jednom danu, procenti se sabiraju, odnosno poslodavac je dužan da isplati rad po više osnova, a ne samo po jednom što je do sada bila praksa.

Dan

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …