PKCG zabrinuta zbog izmjena više poreskih zakona

Privredna komora Crne Gore izrazila je zabrinutost povodom najavljenih izmjena seta poreskih zakona.

Kako su naveli zabrinuti su zbog načina donošenja u netransparentnoj proceduri i bez prethodnih konsultacija sa poslovnom zajednicom, kao i zbog činjenice da se njima regulišu oblasti od izuzetnog uticaja na poslovanje.

“Umjesto očekivanog smanjenja nameta privredi, najavljenim izmjenama poreskih zakona uvode se dodatna opterećenja i privreda dovodi u još teži položaj, pri čemu se zanemaruje složeni ekonomski trenutak u kojem se odvijaju poslovni procesi. Takođe, zanemaruje se činjenica da će predložene izmjene poreza dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije umjesto povećanja prihoda za državu”, navodi se u saopštenju.

Smatraju da su stabilan poslovni ambijent i predvidljivost poreske politike značajni faktori u donošenju odluke o investiranju ili nastavku investiranja u poslovne operacije.

“A ovakvim izmjenama zakona se ne šalju takve poruke ni domaćim ni stranim investitorima. Imajući u vidu naprijed navedeno, apelujemo da se proces izmjene ovih zakona zaustavi, te predlažemo održavanje sastanaka donosioca odluka sa privredom, za koji smatramo da je ključan za usvajanje i sprovođenje bilo kakvih promjena po ovom pitanju”, zaključuje se u saopštenju Privredne komore.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …