Saga se nastavlja: Da li će direktor vratiti otpremninu?

Da li će vršilac dužnosti direktora To Montenegro Saša Radović, uprkos njegovoj tvrdnji da nije obavezan, ipak morati da vrati otpremninu Budvanskoj rivijeri, biće poznato naredne sedmice. Tada će se inspekcija oglasiti povodom prijave te hotelske grupacije, saopšteno je za TVCG.

Inspektori rada utvrdiće naredne sedmice je li kompanija “To Montenegro” prekršila zakon kada je 15. decembra prošle godine prihvatila v.d. direktora Sašu Radovića, iako je on svega godinu i po ranije dobio 76.000 eura otpremnine iz Budvanske rivijere.

Prijavu je inspekciji podnijela ta hotelska grupacija, nakon što je Radović odbio da vrati novac.

Inspektor će nakon ocjene svih dokaza i relevatnih činjenica, donijeti na zakonu osnovanu odluku. Ukoliko se tokom inspekcijskog nadzora utvrde nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa Saše Radovića, inspektor će naložiti To Montenegro da otkloni nepravilnosti – kazao je Srđan Simović iz inspekcije.

Radović nije želio pred kameru, a u izjavi, koju je dostavio, naveo je da nema obavezu da vrati otpremninu.

Tvrdi da je u junu 2021. prestala potreba za njegovim daljim angažovanjem u Budvanskoj rivijeri, te da mu je na osnovu toga isplaćeno 18 plata. On se poziva na Zakon o radu, prema kojem je godinu od dobijanja otpremnine mogao da se zaposli u drugoj državnoj firmi.

Sa druge strane, iz Budvanske rivijere su kazali da je Radović sa njima potpisao sporazumni raskid ugovora, zbog čega, prema zakonu, mora vratiti otpremninu. Dokaze o tome dostavili su inspekciji.

U slučaju da se utvrde nepravilnosti, nacionalnoj avio-kompaniji prijeti kazna od 1.000 do 10.000 eura, a predsjedniku Borda kao odgovornom licu od 100 do 1.000 eura.

U toj situaciji Radović ima mogućnost da vrati otpremninu Budvanskoj rivijeri, u tom slučaju ne bi više postojala smetnja za zasnivanje radnog odnosa u To Montenegro, a druga opcija je da Radoviću prestane radni odnos u To Montenegro – kaže Simović.

Radović je po istom principu 2015. godine uzeo 19.000 eura otpremnine od Nacionalne turističke organizacije, u kojoj je bio direktor od 2007. godine. Nakon što je sporazumno prekinuo radni odnos, godinu kasnije je profesionalno angažovan kao predsjednik borda Budvanske rivijere, ali tada nije pokrenuto pitanje vraćanja otpremnine. Njega je za v.d. direktora To Montenegra izabrala Vlada krajem prošle godine.

Ni u Vladi nijesu bili raspoloženi da govore o ovom slučaju, a iz kabineta premijera rečeno je da je zakon isti za sve, uz poziv nadležnima da rade svoj posao.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Milatović u Bijelom Polju: DIJASPORA NE ZASLUŽUJE DA JE TRETIRAJU KAO REZERVOAR GLASOVA

Protiv mene se vodi organizovana hajka, žele građane obmanuti kako se ja zalažem za oduzimanje …