Perić: Zašto DIK nije provjerila prebivalište svih potencijalnih kandidata za predsjedničke izbore?

Član pokreta “Preokret” Srđan Perić upitao je zašto Državna izborna komisija nije vrlo precizno i jasno formulisala pitanje sa prebivalištem i državljastvom kandidata za predsjedničke izbore i postavila upit ne samo za dva kandidata nego za sve potencijalne kandidate.

Perić je tokom gostovanja na TVCG poručio da su predsjednički izbori uvijek prilika da se politički dobije neka nova vrijednost u društvu, tako da je očekivano da pretresaju kandidati koji su u ponudi.

– Ono što je za nas ključno pitanje jeste da li ćemo mi u promjenama ustvari ostati u istim praksama pa i u predsjedničkim kampanjama i da li učimo nešto iz prethodnih iskustava, kazao je on.

Poručio je da ovo nije trka među ličnostima kandidatima već i među partijama, političkim vizijama kako bi Crna Gora trebalo da izgleda.

– Zato nose posebnu težinu, zato smo i ovoliko tezični, ko god pobijedi on će ponijeti značajnu političku vrijednost subjektu ispred kojeg subjekta nastupa, kazao je Perić.

Komentarišući navode da najavljeni predsjednički kandidat “Evrope sad” Milojko Spajić ima prebivalište u Srbiji, Perić ističe da se to problematizovalo prije dvije godine i da je od tada moglo nešto da se radi na tome.

– Druga stvar, više puta je negirano da to nije tačno. Ministarstvo koje je nadležno za provjeru te konkretne situacije i nakon dostavljanja dokaza nije uradilo ništa. To govori o tome da je nama važno princip kojeg ćemo se držati, kazao je Perić.

Poručuje da druga situacija nastaje kada DIK potpuno mimo svojih ingirencija piše RIK-u Srbije u vezi sa prebivalištem gdje postavlja upit samo za dva kandidata.

– Tim poslom je trebalo da se bavi Ministarstvo unutrašnjih poslova koje bi poslalo upit MUP-u Srbije. Takođe taj zahtjev je modelovan na način koji bi diskvalifikovao Spajića, tako je pitanje formulisano, ističe Perić.

Perić je zapitao zašto ako je već DIK uputio pitanje srpskim kolegama, zašto onda nije vrlo precizno i jasno formulisao pitanje i sa prebivalištem i državljastvom i postavio upit ne samo za dva kandiata nego za sve potencijalne kandidate.

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …