Abazović i ministri posjetili rudnik Brskovo: Zaposliće oko 550 ljudi i više od 700 tokom izgradnje

Predsjednik Vlade dr Dritan Abazović, zajedno sa ministrima i predsjednikom Opštine Veskom Delićem posjetio je rudnik Brskovo – Tara Resources, gdje su razgovarali sa Ričardom Bofijem, izvršnim direktorom rudnika Brskovo i menadžerkom za odnose s vladom Ratkom Sekulović o projektu koji je od velikog značaja za Mojkovac i Crnu Goru, ali i u evropskim okvirima.

Bofi i Sekulović su predsjednika Vlade, ministre i predsjednika Opštine upoznali sa tokom projekta i naveli da je do sada uloženo 25 miliona eura što ovu investicijom čini najvećom u Mojkovcu. Tokom razgovora istaknuto je da će u rudniku Brskovo tokom rada biti direktno zapošljeno više od 550 ljudi, a tokom izgradnje više od 700 radnika. Naglašeno je da kada se otpočne sa radom, rudnik će generisati pribiližno 100 miliona eura izvozne prodaje godišnje i to će povećati ukupan crnogorski izvoz za više od 20 odsto.

Premijer Abazović je istakao zadovoljstvo što se radi na unapređenju planskog dokumenta i očekuje da uskoro bude završen i prihvatljiv za Vladu, posebno u dijelu ekoloških kriterijuma.

Pokretanje rada rudnika Brskovo investicija je vrijedna 150 miliona eura. Planirani direktni prihod Crnoj Gori iznosiće 150 miliona eura od poreza i koncesionih naknada tokom 17 godina radnog vijeka, dok će godišnji prihod od poreza biti od 5 do 7 miliona eura, pa je očekivano da Brskovo postane najprofitabilnija kompanija u Crnoj Gori. Godišnja koncesiona naknada koja će ići u budžet Opštine Mojkovac biće oko 3 miliona eura i ona će udvostručiti budžet ove opštine. Rudnik Brskovo će proizvoditi prosječno 45 kt cinka, 10 kt olova i 3 kt bakra i on će biti jedan od vodećih rudnika cinka u Evropi. Važno je istaći da su predviđeni kvaliteti koncentrata privukli su interesovanje više međunarodnih trgovačkih firmi i topionica.

Brskovo je započelo sa primjenom strategije za obuku i zapošljavanje većine zaposlenih na lokalnom nivou i zahtijevaće od izvođača radova da sarađuju sa lokalnim podizvođačima.

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …