Varhelji: Po izboru sudija Ustavnog suda zakazati vanredne parlamentarne izbore na proljeće

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je na sjednici Evropske komisije u Strazburu da po izboru sudija Ustavnog suda Crna Gora mora postići saglasnost o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora već na proljeće.

Nažalost Crna Gora već tri godine ne napreduje u pristupnom postupku, Crna Gora je zemlja koja je otvorila najveći broj poglavlja, i bili su lideri u pregovorima. Nažalost, s obziriom na unutrašnje političke podjele i rezultate izbora nije se uspjela iznjedriti jasna vladina većina i nijesu uspjeli da ostvare naredni korak u pregovorima”, kazao je Varhelji.

Kako je rekao, nepoštovanje preporuka Venecijanske komisije ne doprinosi približavanju EU i ostvarivanju ključnih prioriteta.

“Sledeći korak za Crnu Goru je ispunjavanje unutrašnjih mjerila vezanih za pravnu državu, klaster broj 1. Svaki napredak zavisi od ispunjavanja tih prioriteta. Kada sam dolazio ovamo čuo sam da se parlament navodno složio i da će doći do imenovanja novih članova Ustavnog suda i da će to omogućiti sazivanje izbora već ovoga proljeća. Tu bi se trebala izabrati jaka većina u parlamentu. Izbori su potrebni i potrebno je da svi stoje iza toga”, kazao je Varhelji.

Govoreći o Inicijativi Otvoreni Balkan, Varhelji je kazao da je riječ o dragocjenoj inicijativi.

“Trebalo bi stvoriti evropske uslove u regiji i unutar regije, te je važno da se to ostvari. Naš izvorni plan bio je zajedničko regionalno tržište, ali naišli smo na poteškoće te smo onima koji žele napredovati prepustili da to naprave”, kazao je Varhelji.

Provjerite slična mjesta

Ministar Vuković u Vašingtonu razgovarao sa Garbrijelom Eskobarom

Ministar finansija, Novica Vuković i zamjenik pomoćnika sekretara, Gabrijel Eskobar, održali su konstruktivni sastanak u …