Potpisan granski kolektivni ugovor: Plate veće 25 odsto

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović, u ime Vlade Crne Gore, potpisao je danas sa predsjednikom Sindikata Uprave i pravosuđa, Nenadom Rakočevićem, Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast uprave i pravosuđa.

Potpisivanju ugovora prethodilo je niz sastanaka tokom kojih su zajednički sagledavane mogućnosti unaprjeđenja položaja ovog dijela javnog sektora, u kontekstu trenutne socioekonomske situacije, visine inflacije, kao i činjenice da su zaposleni u upravi i pravosuđu imali niske zarade. Dogovor je postignut sa ciljem postizanja balansa u odnosu na ostale GKU.

Novim ugovorom regulisani su koeficijenti za zarade za sve zaposlene iz nekadašnje grupe poslova D (ekspertsko-rukovodni, ekspertski i izvršni kadar) i istovremeno je izvršeno uvećanje za oko 25%, kao i ujednačavanje zarada u organima uprave, sudovima, tužilaštvima, za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija.

U zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni tokom tekuće i naredne godine, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotriće se i mogućnost dodatnog uvećanja koeficijenata na zarade od po 10% za 2024. i 2025. godinu.

Potpisani ugovor, prvi put predviđa način rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, dok je procenat za prekovremeni i noćni rad uvećan sa 40% na 50%. Takođe, prvi put je data mogućnost da se državnim službenicima zarada uveća po osnovu naučnog zvanja magistra, koji su ovo naučno zvanje stekli do 2017. godine, kao i za doktore nauka.

Za zaposlene u sudstvu i tužilaštvu, isplate za pripravnost i dežurstvo obračunavaće se po stvarnom broju ostvarenih sati pripravnosti i dežurstva, umjesto dosadašnjeg procentualnog obračunavanja.

Napominjemo, ovo je prvo uvećanje koeficijenata za državne službenike i namještenike od 2016. godine, kada je donijet Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

GKU stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, stoga će oko 12 hiljada zaposlenih, dugo očekivano uvećanje imati već u februarskoj zaradi, kroz djelimično povećanje, dok će martovska zarada biti uvećana u punom iznosu.

Provjerite slična mjesta

DNP traži saslušanje: Pojedini agenti ANB-a fabrikovali afere

Demokratska narodna partija najavila je juče da će tražiti kontrolno saslušanje vrha bezbjednosnog sektora i …