Ibrahimović premijeru: Oštećeni EPCG i državni budžet


Vlada je odlučila da odobri Elektroprivredi da CEDIS-u od 1. januara do 28. februara prodaje struju za pokrivanje tehničkih gubitaka po regulatorno utvrđenoj cijeni i na osnovu knjižnog odobrenja. Ta je odluka naljutila ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, koji je to pretočio u pismo premijeru Dritanu Abazoviću.

TROŠAK
– Ta je odluka prenijela trošak i štetu na EPCG i državni budžet, kojem će biti smanjen priliv novca – ocijenio je Ibrahimović u pismu u koje je Pobjeda imala uvid.

– Model knjižnog odobrenja je u koliziji sa terminom ugovaranja, budući da podrazumijeva retroaktivnost, dok se ugovaranje primjenjuje unaprijed. Kao što Vam je poznato, u ranijem periodu predstavnik državnog kapitala je bio protiv odluke da se knjižnim odobrenjem pokriva gubitak CEDIS-a nastao takođe zbog kupovine električne energije za pokrivanje gubitaka. Tom prilikom su iznijete određene nedoumice koje, koliko nam je poznato, nijesu analizirane ni ovog puta. Naime, postavlja se pitanje da li su sagledana pitanja vezana za poreski tretman (porez na dobit, problematiku oporezivanja transfernih cijena), a ukoliko jesu, molim Vas da nas povratno informišete o tome – kazao je Ibrahimović u pismu koje je kabinetu premijera uputio 6. februara.

Vlada je 31. januara na telefonskoj sjednici usvojila Informaciju o gubicima u elektrodistributivnom sistemu za januar i februar ove godine. Tada je usvojena i preporuka bordu EPCG da od 1. januara do 28. februara ugovori posebne uslove trgovine sa CEDIS-om za nabavku struje za pokrivanje gubitaka na nivou regulatorno odobrene cijene metodom knjižnog odobrenja. Kako je objašnjeno iz Vlade, budući da je došlo do gubitaka u elektrodistributivnom sistemu, došlo je i do velikog dodatnog troška CEDIS-a po osnovu nabavke energije za pokrivanje gubitaka u dostributivnom sistemu za 2021. i prošlu godinu.

– Navedeni nivo dodatnih troškova nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka dovodi u pitanje likvidnost CEDIS-a i mogućnost obavljanja javne usluge propisane Zakonom o energetici – navodi se u informaciji.

Zakon
Dodaje se da će trend izuzetno visokih cijena energije, koji je nastavljen i u ovoj godini, pored postojećih gubitaka, izazvati dodatne troškove CEDIS-u, čime se drastično dovodi u pitanje funkcionisanje operatera distributivnog sistema.

Radi saniranja negativnih efekata krize CEDIS-a, ukazujemo da je članom 213 Zakona o energetici propisano da u slučaju poremećaja na tržištu prouzrokovanog neočekivanim nedostatkom energije, ekstremnim rastom cijena struje na tržištu, neposredne ugroženosti nezavisnosti i cjelovitosti države, prirodnih nepogoda i tehnoloških katastrofa, Vlada može uvesti posebne mjere – precizira se u informaciji.

Ibrahimović u dopisu podsjeća da je osnov na koji se navedeni zaključak bazira shodno članu 213 stav 1 tačka 2 Zakona o energetici zasnovan na poremećaju na tržištu prouzrokovanog neočekivanim nedostatkom energije, ekstremnim rastom cijena električne energije na tržištu, neposredne ugroženosti nezavisnosti i cjelovitosti države, prirodnih nepogoda i tehnoloških katastrofa (krizne situacije).

– Međutim, nejasno je koji od navedenih uslova je prouzrokovao poremećaj na tržištu, ko ih je identifikovao i na koje tržište se misli – saopštio je Ibrahimović i podsjetio da je shodno zakonu predviđeno da mjera iz člana 213 ovog zakona prati Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) i da obavještava nadležni organ Energetske zajednice o poremećaju na tržištu i preduzetim mjerama iz člana 213 ovog zakona,

– Potrebno je da nam dostavite pojašnjenje vezano za način, uslove i kriterijume koji su doveli do poremećaja na tržištu, kao i ko je izvršio njihovu ocjenu i donio konačnu odluku o tome da je nastupio poremećaj na tržištvu, a koju je napominjemo potrebno da nam dostavite kako bi blagovremeno obavijestili nadležni organ Energetske zajednice – kazao je Ibrahimović.

Provjerite slična mjesta

Detalji istrage protiv Lazovića: Tajni sastanak na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom …