Dr Duško Knežević u intervjuu za magazin “The GLOBE“: Istinom do pravde

Časopis “The GLOBE magazine“, sve popularniji poslovni magazin na tržištu Srbije i regiona, dvojezičan (na srpskom i engleskom jeziku) i izlazi tromjesečno, koji se bavi aktuelnim kretanjima u oblastima turizma, privrede i ekonomije pretežno u ovom dijelu Evrope, ali i kako mu samo ime kaže, širom planete, u svom “zimskom” izdanju 2023. godine, objavio je opširan intervju sa dr Duškom Kneževićem, predsjednikom Univerziteta Mediteran i Atlas grupe.

Prenosimo taj intervju dr Duška Kneževića za “The GLOBE magazine“:

Opredeljujući se za privatan biznis i gradeći poslovnu karijeru više od trideset godina, dr Duško Knežević je stekao izuzetan poslovni ugled u svetu, poslujući u više zemalja Evrope. Rođen u Podgorici, studirao je u Beogradu, gde je i započeo biznis, istovremeno se stalno stručno usavršavao, što mu je bila dragocena komponenta za uspeh na poslovnom planu. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta, na istom fakultetu je i magistrirao, a doktorsku titulu je stekao na Pravnom fakultetu. Ostao je vezan za Beograd. Osnovao je Beogradsku bankarsku akademiju, visokoškolsku ustanovu koja je obrazovala više generacija stručnjaka u oblasti finansija.

Kompaniju „Atlas grupu“ osnovao je pre 30 godina, čija okosnica je bila „Atlas banka“, do 2005. godine kada je preuzela grčka Pireus banka, kao i “Centrobanka” koju je preuzela “Marfin banka”. Bio je većinski vlasnik “Kopaonik osiguranja” koje je polovinom 2006. kupio slovenački “Triglav”. Kapital je preneo u Crnu Goru i počeo da gradi poslovnu imperiju. Dve banke, berza, prvi privatni univerzitet, investicioni i penzioni fondovi, televizija i radio, osiguranje, fabrika vode, turistički kompleksi, posebno za medicinski turizam, bili su ozbiljni projekti za malu državu kao što je Crna Gora.

Ponosan je i na svoj filantropski angažman. Srbiji je poklonio kolekciju portreta najuglednijih beogradskih intelektualaca autora Miće Popovića, koja je sada u Muzeju savremene umetnosti. “Atlas grupa” je bila donator izgradnje Hrama Svetog Save, za šta je Knežević dobio veliku povelju od patrijarha Pavla. Zatim je finansirala izgradnju spomenika patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu. Kao bivši sportista, ulagao je dosta u sport. Početkom devedesetih godina finansirao je Vaterpolo klub Crvena zvezda JUPEX (tako se zvala Kneževićeva prva firma) koji je postao šampion Jugoslavije, bio je direktor olimpijskog tima u Atlanti 1996. Više godina je bio uz Košarkaški klub Atlas, ranije KK Beopetrol…
Kroz rad “Atlas fondacije” u Crnoj Gori, punih 16 godina stipendijama su nagrađivani najbolji studenti crnogorskih fakulteta. Među više od 220 stipendista, ima ministara, bivših i sadašnjih, vodećih ljudi bankarskog sistema, dekana fakulteta, profesora sa doktorskim titulama i zapaženih stručnjaka u različitim oblastima.

Tako uspešan čovek i filantrop, dr Duško Knežević, već skoro četiri godine je u ezilu, u Londonu. Tamo se sklonio posle političkog progona iz Crne Gore i otvorenog sukoba sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Razgovaramo za magazin THE GLOBE sa dr Duškom Kneževićem, predsednikom Atlas grupe.

Zbog čega ste odlučili da javno iznesete optužbe, činjenice i dokaze protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića?

“Moj politički progon počeo je posle hapšenja vozača “Atlas grupe” u jesen 2017. godine, zbog navodnog pranja novca (kasnije su oslobođeni od odgovornosti), pošto sam odbio “ponudu” specijalnog tužioca Milivoja Katnića da svedočim da je taj novac bio namenjen Demokratskom frontu za “državni udar”. Svestan da mi se sprema politički odstrel i paklen plan kriminalizovane vlasti da mi preko svojih poslušnika napakuju optužnice zbog više izmišljenih krivičnih dela, rešio sam da se sklonim.

Javno sam ukazao da su predsednik Crne Gore Milo Đukanović, i njegov brat Aco, sa kriminalizovanim strukturama, naručioci mog progona. Posle nekih nesuglasica, Đukanović je odlučio da pokrene svoju hobotnicu i preko specijalnog tužioca, Privrednog suda i Centralne banke uništi Atlas grupu, mene proglase kriminalcem i uhapse, kako bi se domogli imovine koju sam stvarao 30 godina. Brutalnim upadom u Atlas banku i IBM banku i urušavanjem stabilnog bankarskog sistema stvaranog decenijama, blokadom poslovanja kompanija Atlas grupe, stopiranjem višemilionskog projekta Meljine, otimanjem imovine od strane kriminalizovanog vrha crnogorske vlasti i korumpiranog tužilaštva, pokretanjem nemilosrdne kampanje protiv mene besramno me optužujući za neka nepostojeća djela, sve s jasnom namerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, naneta nam je ogromna šteta. To što je bez posla ostalo 1.000 zaposlenih u Atlas grupi koji su pošteno zarađivali hleb u najprosperitetnijoj kompaniji u Crnoj Gori nije bilo stalo Milu Đukanoviću, zaslepljenom željom za osvetom zbog moje odluke da se oduprem njegovom besprizornom političkom progonu.

Upoznao sam javnost o koruptivnim aferama predsednika Crne Gore. Iznošenjem brojnih afera političara koji je vodio državu kao svoj lični feud, od afere „Koverta” gde se jasno vidi reketiranje od strane Đukanovića i njegovog DPS-a, do „Prvog miliona“, „Kastodi računa“, do „Ničije kuće“, izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori. To je pomoglo opoziciji pred parlamentarne izbore 30. avgusta 2020. godine da konačno sruše korumpirani režim Mila Đukanovića.

Činjenica je da ste otkrivanjem afere “Koverta” i snimkom kako bivši gradonačelnik Podgorice Migo Stijepović uzima reket od Vas za DPS pred izbore, izazvali tektonske promene u Crnoj Gori. Ipak, zar nije nelogično da ste prvooptuženi za pranje novca, zajedno sa Stijepovićem?

“Takvu kvalifikaciju da je u pitanju pranje novca formulisao je specijalni tužilac Milivoje Katnić, u želji da zaštiti svog šefa klana Mila Đukanovića i njegovog savetnika Miga Stijepovića. Crnogorska javnost se gledajući snimak uverila da se radi o klasičnom političkom reketu i visokoj korupciji. Vidim da brojni akteri političke scene sada priznaju da je afera “Koverta” u velikoj meri doprinela promenama u Crnoj Gori. Evropska komisija, Stejt department, Forin ofis i Fridom haus u svojim izveštajima su konstatovali kako sam aferu “Kovertu” javno objavio i podsećaju Crnu Goru na obavezu da konačno sudski reši tu aferu. Nije mi jasno da novo tužilaštvo ne promeni kvalifikaciju tog dela u političku korupciju i reket prema meni i Atlas grupi”.

Zašto ste se za svoj odlazak opredelili baš za Veliku Britaniju?

“Osim crnogorskog, imam kiparski i britanski pasoš. Odlučio sam se za Veliku Britaniju zbog procene da mi je ovde najbezbednije. Pod budnim okom sam Skotland jarda od proleća 2019, nakon što je neko iz Đukanovićevog mafijaškoj okruženja pokušao da napadne mene i moju porodicu, počevši od praćenja pa do pokušaja upada u stan”.

Imate britansko državljanstvo, Velika Britanija Vam je na neki način pružila dom. Kako se osećate u Londonu, u egzilu, već pune četiri godine?

“Nije bilo lako u početku navići se na neki sasvim drugačiji način života, bez putovanja i brojnih susreta širom sveta sa poslovnim partnerima i svetskim liderima. Uz veliku podršku moje porodice, koja je sada češće na okupu nego u vremenima kada sam imao intezivnu poslovnu aktivnost, lakše sam podneo prve dane u egzilu u Londonu”.

Crna Gora nije mogla da Vam oprosti što ste udarili na vladara sa najdužim stažom u Evropi, pa su Vam “složili” brojne optužnice i preko Interpola za Vama poslali tri poternice. Koliko vidimo, nije im prošla ta osveta?

“Pravo lice tadašnje vlasti u Crnoj Gori, na čiju nepravednost i korumpiranost ni svet više nije mogao da ćuti, razotkrio je i Interpol. U avgustu 2020. godine Interpol je ukinuo sve tri crvene poternice raspisane na zahtev Crne Gore protiv mene, sa jasnim obrazloženjem da te optužbe imaju “pretežno političku dimenziju”. U odluci Komisije za kontrolu međunarodnih poternica navodi se da postoji “preovlađujuća politička dimenzija slučaja i da bi Interpol samim tim mogao da posluži kao sredstvo za politički motivisane aktivnosti, čime bi se negirala njegova neutralnost”.

Poruka je bila uperena protiv korumpirane vlasti u Crnoj Gori, predvođene predsednikom države. Milo Đukanović je držao pod kontrolom tužilaštvo i pravosuđe, što je crnogorskoj javnosti bilo jasno kad je organizovao harangu protiv mene. Sreća je za Crnu Goru da je došlo do promena u tužilaštu, večiti vlastodržac izgubio je mnoge poluge vlasti, što potvrđuju nedavna hapšenja – Vesne Medenice, predsednice Vrhovnog suda u više mandata, i Blaža Jovanića, predsednika Privrednog suda i vođe stečajne mafije”.

Opširnije na Aplus.me

Provjerite slična mjesta

Sem Bankman Frid, kriptokralj osuđen na 25 godina zatvora

Optužnica protiv Semjuela Bankmana Frida podignuta je u novembru 2022. godine. Semjuel Bankman Frid (SBF), …