Bolnice mjesecima bez nekih ljekova

Crnogorske bolnice već mjesecima nemaju određene medikamente, kao što su trombolitički ljekovi, antibiotici, terapija protiv srčanih oboljenja, a fale im i špricevi, pipete, digitalni toplomjeri…

Izvori “Vijesti” iz više bolnica kažu da su određene ljekove prinuđeni da kupuju iz sopstvenih sredstava, dok iz “Montefarma” koji snabdijeva više desetina zdravstvenih ustanova poručuju da svakodnevno isporučuju zahtijevane terapije, medicinska sredstva i potrošni materijal i da zastoj u distribuciji nastaje samo kada dobavljač nekog lijeka nema mogućnost isporuke.

”S obzirom da Montefarm snabdijeva 18 domova zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, osam opštih bolnica, tri specijalne bolnice, Klinički centar, da li nekog lijeka ili ampule trenutno nema, nerealno je očekivati precizan odgovor”, pojašnjavaju iz “Montefarma”.

Sagovornici “Vijesti” kažu da je na oftalmologiji nestašica antibiotske masti “hloramfenikol”, kao i kapi za oči “unitropic 0,1 odsto”, koje već duže vrijeme kupuju iz sredstava bolnice.

Tvrde da su mjesecima bili bez rastvora za infuziju “albumin 20 odsto”, kao i da od prošle godine nemaju “andol” od 300 mg, a fali im i “propafenon” koji se koristi u liječenju poremećaja srčanog ritma.

Bolnice su i bez lijeka “metaliza” koji se pacijentima daje u slučaju srčanog udara, a zbog problema u proizvodnji nestašica ove terapije zabilježena je u cijeloj Evropi. Pojedinim bolnicama fali i “aktiliza”, zamjenski lijek čija se isporuka očekuje ovog mjeseca.

Ljekari tvrde da im fali i “rivanol”, sredstvo za dezinfekciju rana, posjekotina i otoka, “dobutamin” koji se koristi kao terapija srčanih oboljenja u bolničkim uslovima, a sporadično i antibiotici “cefalexin” i “primacef”.

Pojedine bolnice su bez “forvel” rastvora, koji se daje u slučajevima predoziranja opioidima.

Na radiologiji fali i “ultravist”, kontrastno sredstvo koje se daje pacijentima prilikom snimanja skenerom.

”Od prošle godine fale abdominalni drenovi, redon drenovi, određeni brojevi hirurških rukavica, špricevi od 20 ml, panlax čepići, digitalni toplomjeri, a imali smo i nestašicu zavoja i gaze”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Citostatik zafalio prošle sedmice
Snabdjevenost citostatika koje koriste onkološki pacijenti sada je dobra i nema zastoja u distribuciji i isporuci te vrste ljekova.

Direktorica Instituta za onkologiju Kliničkog centra Sanja Lekić “Vijestima” je odgovorila da toj organizacionoj jedinici trenutno ne fale ljekovi koje koriste onkološki pacijenti.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …