Nuđenje povlastica za glas da ispita Tužilaštvo

Iz Demokratskog fronta (DF) nisu potvrdili ni demantovali, ali su indirektno nagovijestili da je tačno da građane zovu anketari i pitaju šta mogu da urade za njih kako bi na predstojećim predsjedničkim izborima glasali za kandidata tog političkog saveza Andriju Mandića.

Poslanik i portparol DF-a Jovan Vučurović kazao je “Vijestima” da “građani imaju priliku da budu dio testiranja najsavremenije digitalne tehnologije koju koriste predsjednički kandidat Andrija Mandić i njegov tim i gdje će biti anketirani o različitim pitanjima koja su relevantna za budućnost Crne Gore”.

”Mi kao izborni štab iskazujemo zadovoljstvo što su građani u ogromnom procentu prihvatili ovakav način najsavremenije političke komunikacije i što su iskazali želju da i u narednom periodu sarađuju u realizaciji našeg zajedničkog projekta koji je za dobro Crne Gore i svih njenih građana. Dakle, intenziviraćemo ovaj način komunikacije”, istakao je Vučurović.

To je, između ostalog, odgovor na pitanja “Vijesti” da li DF radi anketu u sklopu koje se građanima postavlja pitanje šta mogu da urade za njih kako bi glasali za Mandića, da li smatraju da je takvo pitanje protivpravni uticaj na izbornu volju i da ima elemenata krivičnog djela, kao i koju agenciju su angažovali za sprovođenje te ankete.

Građani su juče prijavljivali pozive u kojima im se navodno nudi davanje povlastica u zamjenu za glas za kandidata DF-a.

Advokat Veselin Radulović kazao je “Vijestima” da bi ovakve navode trebalo da ispita Tužilaštvo.

”To je svakako jedna vrsta nedozvoljenog pokušaja uticaja na slobodnu volju birača. Jedno su ankete koje sprovode partije, mediji i nevladine organizacije, ali druga je stvar ako se ta pitanja postavljaju u tom pravcu da ako se da glas bilo kom kandidatu, obećava nešto ili se postavlja takvo pitanje šta bi moglo da se uradi za lice koje se anketira da bi se dobio njegov glas. Mislim da ima osnova za postupanje Tužilaštva”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …