Imovina i način života otkrivaju policajce koji su prešli u kriminalce

Dok traje potraga za pripadnikom policije Ljubom Milovićem, koga SDT tereti za saradnju s “kavačkim klanom”, i dok se čeka početak suđenja bivšem službeniku ANB-a Petru Lazoviću, osumnjičenom za ista ili slična krivična djela, gotovo svakodnevno smo svjedoci hapšenja ili podnošenja krivičnih prijava protiv pripadnika policije. Ove sedmice u Podgorici je uhapšen policijski inspektor koji se sumnjiči za trgovinu narkoticima, a lisice na ruke stavljene su i njegovim saradnicima. U petak su iz policije saopštili da su krivične prijave podnijete protiv službenika filijale MUP-a u Budvi zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj… I tako redom.

Šta je to što čuvare javnog reda i mira goni na drugu stranu zakona i kako se izboriti s kriminalom u policijskim redovima pitali smo naše sagovornike, eksperte za bezbjednosna pitanja.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore i magistar bezbjednosti Ivan Pekić smatra da crnogorski sistem bezbjednosti mora pretrpjeti sveobuhvatne, korjenite promjene na svim nivoima. Prema njegovim riječima, suzbijanje korupcije i kriminala među policijskim službenicima nije jednostavan proces i zahtijeva sprovođenje detaljne bezbjednosne

Dok traje potraga za pripadnikom policije Ljubom Milovićem, koga SDT tereti za saradnju s “kavačkim klanom”, i dok se čeka početak suđenja bivšem službeniku ANB-a Petru Lazoviću, osumnjičenom za ista ili slična krivična djela, gotovo svakodnevno smo svjedoci hapšenja ili podnošenja krivičnih prijava protiv pripadnika policije. Ove sedmice u Podgorici je uhapšen policijski inspektor koji se sumnjiči za trgovinu narkoticima, a lisice na ruke stavljene su i njegovim saradnicima. U petak su iz policije saopštili da su krivične prijave podnijete protiv službenika filijale MUP-a u Budvi zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj… I tako redom.

Šta je to što čuvare javnog reda i mira goni na drugu stranu zakona i kako se izboriti s kriminalom u policijskim redovima pitali smo naše sagovornike, eksperte za bezbjednosna pitanja.
Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore i magistar bezbjednosti Ivan Pekić smatra da crnogorski sistem bezbjednosti mora pretrpjeti sveobuhvatne, korjenite promjene na svim nivoima. Prema njegovim riječima, suzbijanje korupcije i kriminala među policijskim službenicima nije jednostavan proces i zahtijeva sprovođenje detaljne bezbjednosne analize i efikasno djelovanje.

– Korupcija i kriminal u policiji su fenomeni koji postoji od davnina. Svjedoci smo da je korupcija uzela maha u policiji koja ima primarnu ulogu da garantuje mir, bezbjednost i sigurnost svih građana. Korupcija u sistemu bezbjednosti uruša integritet tih službi. Kriminalne grupe posjeduju moć kroz kapital i novčana sredstva i na taj način dospijevaju do policijskih službenika koji ne ostaju imuni na korupciju. Primarnu ulogu u borbi protiv korupcije u policiji, koja se finansira od strane kriminalnih grupa, ima unutrašnja kontrola policije. Pojedini korumpirani policijski službenici su u sprezi sa kriminalnim grupama i na taj način ugrožavaju integritet policije – ističe Pekić.

On smatra da je policijske službenike sklone korupciji lako uočiti.

– Kriminalne organizacije posjeduju ogromnu moć u novcu, nekretninama, luksuznim vozilima, plovilima i mnogim drugim stvarima kojim pokušavaju da korumpiraju policijske službenike. Kriminalne grupe teže da imaju svoje ljude u policiji, kako bi bili sigurni da mogu da funkcionišu na ilegalnom tržištu bez ometanja policijskim radnjama. Policijske službenike koji su skloniji korupciji zaista je lako uočiti: oni voze skupocjena vozila, imaju plovila, posjeduju nekretnine u više gradova i država. Njihov životni standard je daleko veći nego što im to dozvoljavaju primanja na mjesečnom nivou. Takvi korumpirani policijski službenici imaju intenzivnu komunikaciju s organizovanim kriminalnim grupama. Oni čak za kriminalne grupe obavljaju ilegalne poslove poput nabavke lažnih dokumenata, skrivanje identiteta, kupovine ukradenih vozila, nabaljaju lažne tablice, silikonske maske, vatreno oružje i preduzimaju mnoge druge ilegalne radnje. Policijski službenici koji su skloniji korupciji imaju razloga za brigu i žive pod stalnim tenzijama da li će biti otkriveni u svojim nečasnim poslovima. Kriminalne grupe zauzvrat obavljaju prljave poslove za korumpirane policijske službenike, posebno one koji se nalaze na višim rukovodnim funkcijama. Novac je ono što spaja korumpirane policijske službenike i kriminalne grupe. Integritet takvih policijskih službenika je na najnižem mogućem nivou – kazao je Pekić.

Poboljšati standard, uvesti nagrade

Prema Pekićevim riječima, bez integriteta u samoj policiji nema ni kvalitetne borbe protiv korupcije.

– Povećanje finansijske dobiti, nagrađivanje, specijalizacije, modernizacija tehnologije i opreme u policijskim stanicama put su koji vodi do kvalitetne borbe protiv korupcije i kriminala. Dok god životni standarad pripadnika kriminalnih grupa bude daleko veći od policijskih službenika, korupcija će cvjetati i policijske snage će tu bitku gubiti – istakao je Pekić.

On smatra da mehanizmi koji stoje na raspolaganju današnjoj policiji u borbi protiv korupcije moraju biti daleko snažniji.

– Primat u borbi protiv korupcije u policiji ima Unutrašnja kontrola policije, koja će svojim metodama i mehanizmima doprinijeti daljem suprotstavljanju korupciji i kriminalu u samoj policiji. Unutrašnja kontrola policije mora imati snažan i sposoban policijski kadar sa integritetom u društvu. Jačanjem životnog standarda službenika policije i povećanjem primanja, kao i nagrada, možemo ući u efektivnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – zaključio je predsjednik IPO Crne Gore.

Dan

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …