Tajno pripremaju novu prodaju uglja Srbiji

Menadžment Rudnika uglja Pljevlja, predvođen izvršnim direktorom Milanom Lekićem, uskoro planira da potpiše novi ugovor sa Elektroprivredom Srbije o isporuci uglja po cijeni od 42,8 eura po toni, saznaje Pobjeda.

U tu svrhu menadžment Rudnika uglja je raspisao tender kojim se traži kompanija koja bi realizovala usluge prevoza od Pljevalja do Obrenovca.

TAJNI TENDER
O tom tenderu šira javnost nije obaviještena, a Pobjeda je došla u posjed dokumenta koji pokazuje da su se prijavile tri kompanije i da je tenderski postupak počeo 29. i 30. januara i da je procijenjena vrijednost nabavke 600 hiljada eura.

– To znači da je po prvom ugovoru isporučeno sve, prvih 40 hiljada tona od ukupno 300 hiljada i očigledno je da se po cijeni prevoza nastavlja taj štetan ugovor, koji je kompaniju doveo na ivicu bankrota – saopštila su Pobjedi dva izvora iz kompanije.

Izvori nijesu mogli da preciziraju da li je EPS platio uopšte prvih 40 hiljada tona imajući u vidu da je non stop slao reklamacije navodno žaleći se na loš kvalitet uglja.

– U pitanju je tajni posao, mimo očiji javnosti, većine radnika, ali i članova Odbora direktora koji su isključeni iz odlučivanja – saopštio je izvor Pobjede pozivajući se na razgovore sa članovima Odbora direktora.

Pobjeda je u novembru prošle godine objavila informaciju da menadžment razmatra povećanje cijene uglja, upravo zbog pritiska javnosti i optužbi da je u pitanju kolonijalni ugovor koji ne štiti interes države Crne Gore. – Posmatrajući cijene uglja u regionu kao i na svjetskom tržištu, došlo se do zaključka da je cijena od 28,8 po toni niska i da bi trebala da bude podignuta. Čak je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o trostruko većim cijenama uglja koje kupuje iz Bosne i Hercegovine. Na svjetskom tržištu cijena je i do 400 eura po toni sa prevozom, što je 15 puta više od trenutne cijene – rekao je izvor Pobjede iz te kompanije.

Ovim ugovorom je predviđena isporuka prvih 40.000 tona od planirane ukupne količine od 300.000 tona uglja. Cijena uglja iznosi 28,8 € (bez PDV-a) za kvalitet toplotne moći od 8.000 kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od 7.000 do 10.000 kJ/kg.

Da će cijena biti podignuta novim ugovorom potvrdio je u novembru i izvršni direktor RUP Milan Lekić.

– Cijena će biti podignuta sa 32, odnosno sa 34 sa prevozom na 42 eura – rekao je Lekić. On tvrdi i da je u pitanju povoljan posao po kompaniju jer se radi o niskokaloričnom uglju, kao i da je prodaja uglja poslovna strategija kompanije u 2024. godini zbog ekološke rekonstrukcije. Međutim, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović saopštio je tada da je i njegov stav da je cijena kojom se isporučuje ugalj tri puta niža od tržišne.

PRIZNANJE
Najavom podizanja cijene uglja za pedeset odsto, menadžment Rudnika uglja je suštinski priznao da je prvobitni ugovor štetan po energetske resurse Crne Gore. I pored značajne povećane cijene uglja, ta cijena je i dalje upola niža od cijene u regionu, a 10 puta niža od one na svjetskom tržištu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …