Prerađivači iz primorskih opština zainteresovani za IPARD podršku: Kako do bespovratne podrške


Nakon tri održane radionice, danas u Baru, nastavljena je informativna kampanja o V IPARD Javnom pozivu koji je objavljen 06. februara, a koja ima za cilj da se zainteresovanim privrednicima na terenu, u direktnoj komunikaciji, detaljnije pojasne mogućnosti podrške, uslovi i kriterijumi za prijavljivanje na javni poziv kako bi se što više privrednika uspješno prijavilo i iskoristilo veliku šansu za unapređenje privrede i rast konkuretnosti.
Generalni direktor Direktorata za plaćanja Vladislav Bojović, podsjetio je prisutne da se finansijska podrška za ovaj javni poziv sastoji od 75% sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), shodno Finansijskom sporazumu za IPARD II 2014-2020 i 25% nacionalnih sredstava obezbijeđenih od Vlade Crne Gore i istakao:
“Kroz objavljeni javni poziv na raspolaganju je 5,56 miliona eura dostupne podrške, dok je iznos prihvatljivih troškova od 40.000 eura do 1.500.000 eura. Javni poziv je otvoren za podnošenje aplikacija do 06. marta ove godine. Rok za realizaciju ugovorene investicije je 1. oktobar 2023. godine i svjesni smo vremenskog ograničenja, ali vjerujem da će biti veliko interesovanje i da će,o udruženim snagama moći da iskoristimo sva predviđena finansijska sredstva.“
Naglašeno je da se kroz objavljeni javni poziv ne podržava izgradnja i rekonstrukcija objekata, već isključivo nabavka specijalizovane opreme, mašina i uređaja za preradu, specijalizovanih vozila, te opreme za tretman otpada, zaštitu životne sredine i obnovljive izvore energije.
Privrednici su tokom radionice posebno interesovanje iskazali za mogućnosti avansnog plaćanja u iznosu do 50% i faznog plaćanja, gdje su i dobili sva potrebna pojašnjenja od predstavnika Ministarstva.
Prisutni su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na ovaj Javni poziv mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.gov.me/ipard. Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Direkcija za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.
U nastavku info kampanje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovaće „Dane IPARD otvorenih vrata“ u prostorijama Direktorata za plaćanje, gdje će potencijalni korisnici imati priliku da se dodatno, u direktnoj komunikaciji konsultuju sa zaposlenima i riješe sve svoje nedoumice.

Provjerite slična mjesta

Šaranović tužio Vladu zbog izbora Radovića za v.d. šefa policije: Moja ovlašćenja nisu mogli dati Spajiću

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate) podnio je juče Upravnom sudu tužbu protiv Vlade zbog …