EU zabrinuta zbog zakona o oduzimanju imovine, Ćalović Marković ima prijedlog

Evropska komisija je zabrinuta zbog potencijalnog usvajanja izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću jer su ignorisane njene preporuke, poručila je portparolaka EK Ana Pisonero za Pobjedu, uoči kontrolnog saslušanja u matičnom skupštinskom odboru i sjednice Parlamenta koja je zakazana za petak.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jednoglasno je prije nekoliko dana odlučio da danas organizuje konsultativno saslušanje povodom teksta pravnog akta kojeg predstavnici Vlade populistički nazivaju „anti-mafija“ zakonom.

Predsjednik Odbora, Demokrata Momo Koprivica na sjednici u ponedjeljak je predložio da konsultativnom saslušanju prisustvuju ministar pravde Marko Kovač, predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa i Agencije za sprečavanje korupcije, ali i direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković, Valentina Pavličić, kao i predstavnici Udruženja pravnika i Akcije za ljudska prava.

Pisonero je u izjavi za Pobjedu podsjetila da je u skladu sa crnogorskom dobrom praksom konsultovanja o važnim nacrtima zakona, Evropska komisija 9. decembra dala najnovije smjernice o nacrtu Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama.

Ona je ovim još jednom potvrdila da su Ministarstvo pravde, ali i ministar Kovač, svjesno obmanuli javnost, jer su tada tvrdili da „pismo koje se pojavilo u medijima u vezi prijedloga Zakona ne predstavlja mišljenje EK“.

Kovač je, osim ove obmane, a nakon višemjesečnog skrivanja teksta nacrta od crnogorske laičke i stručne jvnosti, tvrdio i da je taj Prijedlog zakonau potpunosti komplementaran sa tekovinama Evropske unije (EU).

-Komisija je dala savjete o daljnjoj potrebi usklađivanja s pravnim tekovinama EU, standardima i definicijama i ukazala na rizike i izazove tokom faze implementacije, ukoliko se zakon usvoji u obliku nacrta, te preporučila da se zakon revidira kroz inkluzivni proces konsultacija. Zabrinuti smo da nacrt zakona koji će se glasati neće uzeti u obzir ove komentare – kazala je juče Pisonero Pobjedi.

Ona je istakla da je Crnoj Gori, kako bi poboljšala rezultate u oblasti konfiskacije imovine, ključno da ima snažan, dosljedan i efikasan pravni alat koji će služiti ovom cilju.

Eksperti Evropske komisije su u analizi nacrta zakona poslatoj Vladi u decembru prošle godine ocijenili da Crna Gora, opredjeljujući se za do sada neviđeni model, doprinosi još većoj raznolikosti u okviru postojećih sistema, što će samo dovesti do više problema u prekograničnom oduzimanju imovine, te da će model koji su predložile crnogorske vlasti, gdje se imovina oduzima isključivo u građanskim parnicama, imati uticaj na uzjamnu pravnu pomoć u Evropi.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković kazala je za Pobjedu da u toj organizaciji smatraju da ne treba usvojiti ovakav zakon jer se, kako navodi, njime ne mogu postići kvalitetna rješenja.

-Napraviće se konfuzija u pravnom sistemu, zbog čega ćemo preporučiti poslanicima da ne usvajaju ovakvu verziju zakona – kazala je ona i dodala da je njihov prijedlog da se počne izrada posebnog lex-specialis zakona kojim bi se ovo pitanje regulisalo po ugledu na Italiju.

-Eventualno se može razmotriti mogućnost da se neka rješenja iz ovog nacrta, koja se odnose na proceduralne stvari u vezi sa finansijkim istragama, ali ne za oduzimanje imovine, implemnetiraju u lex specialis – kazala je Ćalović-Marković.

Vanja Ćalović-Marković

Ona ističe da znamo da je mišljenje EK o tekstu ovog zakona bilo negativno, te da su njihovi eksperti ukazivali na brojne probleme koje će da stvori, uključujući i činjenicu da se njime uspostavlja jedinstveni sistem na svijetu zbog čega bi imali velikih problema sa međunarodnom saradnjom, odnosno pravnom pomoći.

-Bolje je da nemamo zakon, nego da ga imamo ovakog. Čekali smo ga dovoljno dugo i možemo da sačekamo još kako bi dobili kvalitetan zakonski tekst, a ne da pošto-poto, zbog bilo čijih interesa, usvajamo zakon koji će nekima omogućiti da suštinski budu amnestirani – poručila je ona.

Prema njenim riječima, postojeći organi nemaju kapaciteta da sprovedu ovaj zakon i procedure kako je predviđeno tekstom, kazala je ona.

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …