Zakon o zdravstvu spreman za usvajanje, slijede velike promjene u sistemu

Iz Ministarstva zdravlja “Danu” je rečeno da je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je u prethodnom periodu naišao na brojne kritike, dodatno izmijenjen i usklađen, te da je njegovo usvajanje u proceduri.

Iz ovog resora nijesu odgovorili na pitanje da li ostaju pri rješenju da ljekarima iz javnog zdravstva zabrane dopunski rad u privatnim ustanovama.

– Radna grupa zadužena za pripremu Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti je u prethodnom periodu razmatrala brojne primjedbe i sugestije koje su pristigle, te je ovaj normativni akt dodatno izmijenjen i usklađen, jer nam je i bio cilj da svi zainteresovani činioci uzmu učešće u izradi ovog Zakona. Kada je riječ o samom zakonskom tekstu, smatramo da smo došli do najboljih rješenja, napravljen je kompromis na zadovoljstvo i građana i struke, uvažili smo i inkorporirali sve konstruktivne i utemeljene sugestije. Cilj i ovog zakona i svih aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo zdravlja jeste unapređenje zdravstvenih usluga u cjelokupnom sistemu, sa krajnjim ishodom brze, kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite u javnom zdravstvu za sve građane, a ne samo za privilegovane – saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Iz ovog resora su poručili da je “proces reformi započet i svakako neće biti zaustavljen, iako bi to možda odgovaralo pojedinim subjektima u zdravstvenom sistemu”.

Povlačenje Nacrta izmjena i dopuna Zakona, peticijom je tražilo 247 ljekara iz Kliničkog centra Crne Gore, koji se protive uvođenju zabrane dopunskog rada kod privatnika.

Hirurg u KCCG i potpredsjednik Odbora za zdravstvo u Skupštini Crne Gore Vladimir Dobričanin kazao je u januaru za “Dan” da je Ministarstvo zdravlja “gluvo i slijepo” na apel 247 specijalista iz KCCG.

On je iznio brojne kritike na verziju Nacrta koja je bila na javnoj raspravi, u prvom redu na zabranu rada kod privatnika. Dobričanin je kazao i da su loša brojna druga rješenja, te da bi usvajanje ovakvog zakona značilo urušavanje javnog zdravstva.

Potpredsjednik Odbora za zdravstvo u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša kazao nam je ranije da bi nakon 14. februara trebalo da bude zakazano konsultativno saslušanje povodom izmjena ovog akta, uz učešće svih zaintetesovanih strana.

Dan

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …