Vlahović, Gegaj i Musić nezakonito smijenjeni

Viši podgorički sud donio je presudu kojom je, kao neosnovana, odbijena žalba zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i poništeno rješenje Vlade Crne Gore iz 2021. godine, kojom su tadašnji predsjednik Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo Vojin Vlahović i članovi tog tijela Nikola Gegaj i Abidin Musić smijenjeni prije isteka mandata, saznaje Pobjeda.

Podgorički Viši sud je rješenjem donijetim 17. januara, potvrdio i raniju presudu Osnovnog suda u Podgorici koji je, takođe, utvrdio da su Vlahović, Gegaj i Musić nezakonito smijenjeni. Vlada Crne Gore, kojom je tada predsjedavao Zdravko Krivokapić, je 30. jula 2021. godine donijela odluku o razrješenju petočlanog Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo godinu i osam mjeseci prije isteka mandata i imenovala novi Savjet. Odlučujući po tužbi Vlahovića, Gegaja i Musića, Osnovni sud u Podgorici je 18. novembra 2021. godine utvrdio da je njihova smjena bila nezakonita, ali se na tu odluku potom žalio zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa koji zastupa Vladu.

Da je odlukom Višeg suda ta žalba odbijena i poništeno rješenje o njihovoj smjeni, Pobjedi je juče potvrdio i Gegaj. – Advokat Mihailo Volkov, koji me zastupa, obavijestio me danas da je Viši sud, na sjednici održanoj 17. januara 2023. godine, donio presudu kojom se odbija kao neosnovana žalba zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i potvrđuje presuda Osnovnog suda. U obrazloženju je navedeno da se usvaja naš tužbeni zahtjev i poništava rješenje Vlade – naveo je Gegaj u izjavi za Pobjedu. Gegaj dodaje i da je tužilac trećeg reda u odgovoru na žalbu istakao da su žalbeni navodi zaštitnika imovinskopravnih odnosa u potpunosti neosnovani, te predložio da Viši sud tu žalbu odbije kao neosnovanu i potvrdi prvostepenu presudu. – Ja sam bio ubijeđen da je to što je tadašnji premijer Zdravko Krivokapić naveo u obrazloženju o razrješenju predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo neutemeljeno u zakonu i da je to rješenje nezakonito – naveo je Gegaj.

Vlada je, u obrazloženju rešenja o razrješenju članova Savjeta prije isteka mandata, tvrdila da Vlahović, Gegaj i Musić nijesu adekvatno sprovodili politiku Vlade. Gegaj, međutim, podsjeća na član 11. Zakona o vazdušnom saobraćaju kojim je propisano da Vlada članove Savjeta prije isteka mandata može razriješiti ako podnesu ostavku, ako su osuđeni za djelo koje ih čini nedostojnim za vršenje dužnosti, ako posao obavljaju suprotno zakonu, nestručno i nesavjesno, ako svojim ponašanjem i radom dovede u pitanje ugled ili rad Agencije ili ako trajno izgube sposobnost za obavljanje poslova. U presudi Višeg suda piše da su neosnovani žalbeni navodi da ministar kapitalnih investicija ima diskreciono pravo da predloži imenovanje i razrješenje članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo, odnosno da predloži razrješenje ako nije zadovoljan njihovim radom. U presudi se, takođe, navodi da Vlada ima pravo da razrijesi članove Savjeta i prije isteka mandata ako poslove obavlja suprotno Zakonu, nestručno ili nesavjesno. To, međutim, kako navodi Gegaj, ne znači da se može samo verbalno ocijeniti da tri člana Savjeta nijesu adekvatno sprovodila politiku Vlade prilikom rada u Savjetu, već da se to mora i konkretizovati određenim slučajem.

Dakle, u presudi piše da rješenje ne sadrži obrazloženje na osnovu koga bi se moglo ispitati da li su se stekli uslovi za razrješenje članova Savjeta prije isteka mandata, budući da tokom postupka isto nije dostavljeno sudu, što navode u žalbi čini neprihvatljivim – kaže Gegaj. Ističe i kako je očigledno da se tadašnja, 42. Vlada Crne Gore, prilikom donošenja odluke o njihovoj smjeni, vodila potrebom za revanšizmom i političkim zapošljavanjem. – Bivši Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo se, po meni, isključivo rukovodio poštovanjem zakona i međunarodnih standarda u očuvanju sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja. Očigledno je da se radi o revanšizmu i političkom zapošljavanju kadrova koji podržavaju ovu i prethodnu vladu Zdravka Krivokapića – zaključio je Gegaj.

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …