Četvrti sudija US Beganović ili Resulbegović?

Ustavni odbor Skupštine utvrdiće danas predlog za izbor sudija Ustavnog suda.

Kako je potvrđeno “Danu”, prije sjednice odbora biće održan Kolegijum predsjednice Skupštine, kako bi još jednom pokušali da nađu dogovor oko četvrtog kandidata iz redova manjinskih naroda. To bi mogli da budu Alija Beganović ili Faruk Resulbegović.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) i poslanik Mehmed Zenka kazao je za “Dan” da čeka da vidi šta će biti na današnjoj sjednici i da će nakon toga imati i jasan stav o kandidatima.

Bošnjačka stranka insistiraće da četvrti sudija Ustavnog suda bude iz redova bošnjačkog naroda, jer, kako je za Radio Crne Gore kazao Adel Omeragić, to pravo im pripada kao trećem najbrojnijem narodu u Crnoj Gori.

Članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora na sastanku održanom prošle srijede postigli su saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda.

Poslanici su na zajedničkom sastanku Kolegijuma predsjednice Skupštine i članova Ustavnog odbora postigli dogovor da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša zaštitnica imovinskopravnih interesa Dragana Đuranović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je nakon tog sastanka istakla da će do sjednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Zapadni partneri su u više navrata slali eksplicitne poruke o važnosti izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se ta institucija učinila funkcionalnom, uzimajući u obzir da je Crna Gora u velikoj institucionalnoj krizi i da su brojni procesi na čekanju upravo zbog blokade Ustavnog suda.

Podsjetimo, Ustavni odbor saslušao je 26 kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Dan

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …