Tržište nekretnina: Poslije Rusa i Ukrajinaca, sad dolaze Njemci

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca. Neki prodaju i imovinu u Njemačkoj kako bi u Crnoj Gori pokrenuli turistički biznis.

Petočlana porodica Oberender iz Koburga u njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj u junu prošle godine prvi put je posjetila Crnu Goru. Samo dva mjeseca kasnije, kupili su kuću u primorskom naselju Utjeha kod Bara. Vratili su se kratko u Njemačku, da bi je od novembra trajno zamijenili Crnom Gorom.

“Raspitivali smo se kod prijatelja za više zemalja, Bugarsku, Mađarsku, čak i Meksiko. Kao djeca smo bili nekoliko put na odmoru u Jugoslaviji, u Dubrovniku. Već odavno nam se sviđa mentalitet ljudi ovdje a posebno kad kažu: “Vi u Njemačkoj radite a mi u Crnoj Gori živimo”, kažu Anja i Ralf Oberender za DW.

Oboje su informatičari a Ralf i inženjer elektrotehnike. Ćerke Hana i Ela već su se upisale u osnovnu školu u Ulcinju i uče crnogorski jezik a njihovim stopama će uskoro i mali brat Maks. Svoj dom u Njemačkoj su stavili na prodaju i čekaju kupca.

Sve više Njemaca u Crnoj Gori
Oberenderovi su samo jedna od njemačkih porodica koja se doselila u Crnu Goru u posljednjih godinu dana. Po podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori, koja ima oko 600 hiljada stanovnika, trenutno boravi više od 700 državljana Njemačke.

Da je pojačano interesovanje Njemaca za dolazak pokazuje i to što su prošle godine njemački državljani i firme uložili najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori. Strani građani i firme kupili su u prvih 10 mjeseci 2022. nekretnine u vrijednosti od 370 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Na prvom mjestu su Njemci sa 57 miliona eura a prate ih do sada neprikosnoveni Rusi sa 50 miliona. Na to je sigurno uticao i Vladin program ekonomskog državljanstva odnosno dobijanja crnogorskog pasoša u zamjenu za investicije.

Barski Njemci
“Nama to nije iznenađenje jer smo čuli od mnogih da su kupili kuće u Crnoj Gori ili se preselili ovdje”, kažu Oberenderovi ali i naglašavaju da Crna Gora nije skroz „rajska zemlja“ jer su im se neki Njemci žalili da su preskupo platili svoje nekretnine u odnosu na realan kvalitet.

Njemci u Crnoj Gori uglavnom su skoncentrisani u Baru, pa ih već zovu “barski Njemci”. Najpoznatiji je Mihael Bader koji već 15 godina živi u naselju Utjeha i “prva je pomoć” mnogim sunarodnicima pri dolasku u Crnu Goru. Tako je pomogao i Oberenderovima. Bader je u Njemačkoj živio kod Koblenca, u saveznoj pokrajini Porajnje, da bi nakon crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2006. u Crnoj Gori kupio jedan stan, kako kaže, “čisto za odmor”.

“Tada nisam razmišljao o turizmu ili nekom drugom poslu. Međutim, ubrzo sam, sasvim slučajno, izdao taj stan i stigli su mi prvi turisti. Sljedeće godine ih je došlo još više. Onda sam shvatio kakva je to razvojna šansa pa sam, korak po korak, zamijenio Njemačku Crnom Gorom”, priča Bader za DW.

Otada izdaje apartmane i uz pomoć partnera organizuje izlete i ture po Crnoj Gori a osnovao je i fondaciju „Budućnost crnogorskog turizma“. Fokusiran je na turiste sa njemačkog govornog područja a zajedno sa još dva Njemca neumorno promoviše Crnu Goru kao turističku i kulturnu destinaciju a posebno je ponosan na promociju preko njemačkih TV kuća kao što su SAT 1, WDR, SWR i ARTE.

Dojče vele

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …